Confidenţialitate

Zona euro în recesiune, pentru a doua oară în ultimii trei ani

Cele 27 de state membre ale Uniunii, însă, au evitat la limită un al doilea trimestru de scădere a Produsului Intern Brut.

Jumătatea plină a paharului este că cea mai mare economie a zonei euro, Germania, continuă să crească: 0,2% în perioada iulie septembrie, după 0,3% în trimestrul anterior.

Statisticile Guvernului federal arată că Produsul Intern Brut a sporit în special grație cererii externe.

Cu toate acestea, ținta de creștere economică a Germaniei a fost revizuită în scădere, din cauza crizei datoriilor din zona euro și a rezultatelor sub așteptări din statele în curs de dezvoltare din Asia și din America Latină.

Spre deosebire însă de majoritatea țărilor din zona euro, Germania nu a resimțit acut efectele crizei datoriilor, iar slăbirea monedei unice a făcut exporturile sale mai competitive. PIB-ul Franței, la rîndul său, s-a majorat cu 0,2%.

Producția de bunuri și servicii din cea de-a doua economie a Europei a început să urce după aproape un an și jumătate de stagnare.

Potrivit Eurostat, cel mai mult au avut de suferit economia Spaniei – care a scăzut cu 0,3% – și cea a Portugaliei: 0,8%. Și de această dată Grecia e într-o situație cu totul aparte: cabinetul lui Antonis Samarras a anunțat luni că economia statului elen a scăzut cu mai bine de șapte procente.