Confidenţialitate

Ziua Pământului: Țările UE și-au luat angajamentul de a reduce emisiile de carbon și gazele cu efect de seră

Pe 22 aprilie, în întreaga lume se sărbătorește Ziua Pământului, zi în care se trage un semnal de alarmă asupra unui viitor mai bun al planetei. 141 de țări marchează acest moment prin diferite manifestări.

În fiecare an, pe 22 aprilie se sărbătoreşte Ziua Pământului, proclamată de un senator american în anul 1970, cu scopul de a trezi interesul clasei politice faţă de mediu.

Abia în 2009, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ pentru un viitor mai curat şi mai verde.

În prezent, un miliard de oameni din toată lumea sărbătoresc Ziua Pământului.

Miercuri, liderii UE şi negociatorii din Parlamentul European au ajuns la un acord care stabilește ca blocul comunitar să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.

În plus, țările din Uniunea Europeană trebuie să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% faţă de nivelul anilor 1990.

Amprenta de carbon reprezintă 57% din cererea omenirii asupra naturii, potrivit unui raport WWF.

Specialiștii calculează în fiecare an cât ne ajung resursele planetei într-un an, iar anul trecut le-am fi terminat pe data de 22 august.

Ziua Pământului este diferită de Ora Pâmântului, sărbătorită pe 27 martie.

Potrivit unui anunț făcut de Institutul Copernicus, 2020 a fost cel mai călduros an de până acum în Europa.

E vorba de cel puţin 0,4 grade C în plus faţă de următorii 5 cei mai călduroşi ani din istorie, toţi dintre aceştia în ultima decadă.