În fiecare an, milioane de oameni sărbătoresc astăzi Ziua Pământului. Evenimentul a început în 1970 în Statele Unite, iar acum este marcat în întreaga lume pentru a sublinia importanța protecției mediului.
În urmă cu 54 de ani, un senator și ecologist american și un student absolvent la Universitatea Harvard aveau îngrijorări tot mai mari cu privire la daunele aduse mediului în SUA.
Astfel au venit cu ideea Zilei Pământului ca o modalitate de a implica publicul și de a împinge problemele ecologice pe agenda națională.
20 de milioane de oameni din SUA au ieșit în stradă atunci. Dar a devenit un eveniment global abia în 1990, iar in prezent este sărbătorită de peste un miliard de oameni de toate vârstele din aproape 200 de țări.
Tema 2024, „Planetă vs. Plastic”, își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la efectele nocive ale poluării cu plastic pentru sănătatea umană și planetară.
Peste 50 de țări au cerut încetarea poluării cu plastic până în 2040.
Oamenii aleg să sărbătorească Ziua Pământului prin plantarea de copaci sau participarea la acţiuni de colectare a deșeurilor.
Pentru celebrarea Zilei Pământului din acest an, earthday.org colaborează cu organizații din Malaezia pentru a organiza cea mai mare acțiune de curățare din istoria Zilei Pământului. Insula Penang, principala insulă a țării, a fost afectată de poluarea cu plastic din cauza turismului. Cel puțin 100.000 de voluntari vor curăța plajele și pădurile din țară, potrivit organizatorilor. De asemenea, aceștia vor planta peste un milion de copaci.
Sursa foto: Shutterstock