Confidenţialitate

Ziua Pământului: Proteste în mai multe orașe europene față de importurile de petrol și gaze rusești | AUDIO

De Ziua Pământului, activiștii de mediu protestează în Berlin, Varșovia și Bruxelles și cer oprirea imediată a importurilor europene de petrol și gaze rusești. Manifestanții solicită, de asemenea, să se renunțe la construirea de rețele ce folosesc combustibili fosili.

Un raport privind schimbările climatice realizat de oameni de știință a arătat că, anul trecut, de exemplu, europenii au îndurat cea mai fierbinte vară și întreg continentul s-a confruntat cu incendii, inundații sau valuri de caniculă.

Activiștii de mediu din Berlin, Varșovia, Bruxelles și alte orașe europene vor protesta în fața clădirilor Guvernului sau a ambasadei Germaniei. Ei vor împărți ruble colorate în roșu pentru a simboliza banii pătați cu sânge pe care Europa îi plătește ori de câte ori folosește combustibili fosili ce afectează mediul și atunci când importă petrol și gaze din Rusia și astfel, susține indirect invazia din Ucraina.

Proteste vor fi și în orașul ucrainean Liov, atacat săptămâna aceasta cu rachete de către forțele rusești, potrivit Reuters.

Șefa grupului societății civile EcoAction, Natalia Gozak, a criticat Germania, care s-a opus embargoului asupra petrolului și gazelor rusești și a subliniat că atunci când Germania cumpără gaz și petrol din Rusia plătește de fapt pentru construirea de noi bombe care ucid ucraineni.

Ea le-a recomandat politicienilor europeni să aleagă între inconvenientele economice ale unui embargo și moartea ucrainenilor.

În raportul anual al Serviciului Copernicus al Uniunii Europene, oamenii de știință cer liderilor lumii să ia măsuri pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a evita astfel o încălzire globală suplimentară care ar provoca și mai mari dezastre decât până acum.

Anul trecut, temperatura în timpul verii a crescut cu 1 grad Celsius peste media ultimelor 3 decenii, iar în Italia s-a înregistrat o temperatură record de 48,8 grade Celsius. Temperaturile ridicate au provocat incendii grave de vegetație, iar precipitațiile abundente au adus inundații devastatoare în Belgia și în vestul Germaniei, care au ucis peste 200 de oameni.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Unsplash