Pentru a doua oară la rând, celebrăm Ziua Națională în timp de pandemie, dar, față de acum un an, publicul va avea acces la paradele militare.
Spectatorii trebuie să poarte mască și să păstreze distanța.
Certificatul verde este necesar în zonele amenajate pentru oficialități.
La București, aproape 1.500 de militari vor defila în acest an la Arcul de Triumf, alături de diferite echipamente de luptă. Toți militarii vor purta măști de protecție. Parada de la Arcul de Triumf începe la ora 11:00.
„Recomandăm tuturor conducătorilor auto să evite deplasarea în zonele restricționate, să folosească rutele ocolitoare, să circule cu prudență și să respecte semnalele, indicațiile și dispozițiile polițiștilor rutieri aflați în aceste zone”, a spus Costea Claudiu, Inspector principal de poliție.
În acest an, în Piața Arcului de Triumf va fi deschisă și o expoziție de tehnică militară:
„Recomandăm celor care sunt participanți la paradă să viziteze tehnica militară după ora 13:00, care va fi amplasată pe strada Primo Nebiolo, segmentul cuprins între Kiseleff și Piața Arcului de Triumf”, a mai spus Costea Claudiu, Inspector principal de poliție.
Spectatorii pot asista în acest an la paradă și au nevoie de certificat verde numai cei din zonele oficiale.
La Alba Iulia Ziua Națională se marchează prin mai multe evenimente cu public, după o pauză, anul trecut, din cauza pandemiei. Nu va lipsi parade militară, un cros, dar și un Marș al Unirii pentru care autoritățile locale au făcut un apel la politicieni: să nu deturneze sărbătoarea națională.
În Cetatea Alba Carolina vor fi expoziții, ceremonii militare, evocarea personalităților Unirii, lansări de carte, dezbateri, dar și un Cros al Unirii.
De la ora 8.00 este anunțat Marșul Unirii, la care organizatorii au anunțat un număr mare de organizatori. Un alt moment important are loc la ora 13.00, când va fi citită Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia și vor fi lansate baloane tricolore.
Ziua se va încheia cu un concert de folclor și un spectacol de drone. Accesul la evenimentele din interior va fi permis doar persoanelor vaccinate și celor care au trecut prin boală.
Ziua Națională a României va fi sărbătorită și în Baia Mare începând cu ora 11.00. Autoritățile județului Maramureş, împreună cu Garnizoana Municipiului organizează ceremonia publică la Monumentul Ostașului Român. Aici se vor depune coroane si jerbe de flori iar de la ora 14.00 va avea loc un concert în aer liber la care vor avea acces persoanele vaccinate sau cele care au trecut prin boală.
De asemenea, autoritățile au pregătit și o parada cu cai. Baimărenii se pot bucura și de târgul de Crăciun, deschis în centrul vechi al municipiului.
La Constanța, mii de oameni sunt așteptați, de Ziua Națională, la parada militară de care au fost privați anul trecut. La manifestările organizate acum de Forțele Navale se cere doar purtarea măștii de protecție și respectarea distanței sociale. Participarea oficialităților este însă condiționată de prezentarea certificatului de vaccinare.
Sute de persoane sunt așteptate și la Cluj să participe la manifestările dedicate Zilei Naționale. Este al doilea an consecutiv în care evenimentele se vor desfășura sub semnul pandemiei de coronavirus, fără fast și într-un cadru restrâns.
Sărbătoarea românilor va debuta, la Cluj, la ora 10, cu o slujbă la catedrala Mitropolitană din centrul orașului, și va continua, de la ora 12, în Piața Mihai Viteazul, cu obișnuitele discursuri ale autorităților și depuneri de coroane de flori. Spre deosebire de anul trecut, clujenii au însă de ce să iasă astăzi în număr mare pe străzi, și asta pentru că vor putea să asiste și la o paradă organizată de militarii Armatei a IV-a.
Ziua Națională, marcată online și de organizatorii Festivalului „George Enescu”
Un concert din cadrul evenimentului de anul acesta a fost publicat pe internet. Poate fi urmărit la adresa festivalenescu.ro.
„Capriciul Român pentru vioară şi orchestră”, compoziție semnată de George Enescu și prezentată în septembrie la ediţia jubiliară a Festivalului Internaţional ce-i poartă numele de ansamblul francez Les Dissonances, poate fi vizionată online până duminică.
Înregistrarea Capriciului Român este disponibilă pe site-ul festivalenescu.ro, împreună cu filmele documentare despre ediţiile din pandemie ale Concursului şi Festivalului „Enescu”. Este marcată astfel Ziua Națională a României.
Sursa foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea