La ora actuală, 4 miliarde de oameni nu au acces la servicii sanitare de bază, fiind nevoiţi să îşi facă nevoile în natură.
Lipsa sistemelor de canalizare şi epurare are implicaţii mai largi, atenţionează medicii.
Urina şi fecalele contaminează sursele de apă, provocând îmbolnăviri şi chiar decese.
Accesul la o igienă corespunzătoare este capitolul la care s-au înregistrat cele mai puţine progrese din Declaraţia Mileniului, adoptată în 2000, de statele din Organizaţia Naţiunilor Unite.
Evoluția toaletelor, pe scurt
Complexul arheologic descoperit la Mohenjo Daro din India conţine resturile câtorva toalete construite în jurul anilor 2800 înainte de Hristos.
144 de băi publice existau la Roma în anul 315 e.n.
La început gândite ca spații comune, unde oamenii și socializau în timp ce își făceau nevoile, toaletele publice s-au transformat treptat în ceea ce sunt azi. Cu toate că ideea toaletelor este atât de veche, precursorul vasului de toaletă actual a fost creat abia în anul 1596, când Sir John Harrington (1561-1612), a publicat la Londra un stidiu în care a descris un prototip al toaletei la care se trage apa, prototip instalat în casa sa din Kelston. Nașa cercetătorului, Elisabeta I a Marii Britanii, a fost prima care a beneficiat de vasul instalat în casă, însă regina nu a folosit niciodată toaleta pe motivă că făcea prea mult zgomot atunci când trăgea apa. Au mai trecut mulți ani și o nouă invenție s-a adăugat protottipului pentru a câștiga în popularitate. Rezervorul cu mâner a fost inventat de Alexander Cummings abia în anul 1775. Inventatorul Joseph Bramath i-a ataşat apoi toaletei sistemul de valvă cu flotor, trei ani mai târziu, adică în anul 1778, iar designul vasului începea treptat să semene cu cele din prezent.
WC ca obiect de artă
De la mijlocul lunii septembrie a acestui an, vizitatorii care trec pragul unei toalete din Muzeul Guggenheim din New York se pot ușura într-un vas de WC din aur masiv. Vasul este o operă de artă a artistului italian Maurizio Cattelan, intitulată „America”. Ideea nu este însă nouă. Lucrarea lui Cattelan a fost comparată cu „Fântâna” lui Marcel Duchamp, un urinal din porțelan care a provocat valuri în lumea artiștilor când artistul a înscris-o la expoziția anuală a Societății Artiștilor Independenți din New York, în 1917. Aceasta a fost atunci respinsă, însă astăzi este privită drept una dintre operele de artă iconice din secolul XX.