Confidenţialitate

Ziua mondială a Soarelui – GALERIE FOTO

Pe 21 iunie 2016, se serbează Ziua mondială a Soarelui.

Este o sărbătoare anuală instituită de Societatea Internațională pentru Energie Solară și are drept scop principal popularizarea posibilităților de utilizare a energiei solare.

Potrivit astronomilor, Soarele este o sferă gazoasă gigantică, în vârstă de patru miliarde și jumătate de ani, stea care plutește pe un braț spiralat al Căii Lactee, printre miliarde de alte stele.

Soarele are un diametru de 1.392.684 km și o masă de 2 miliarde de tone.

Temperatura la suprafața Soarelui este de aproximativ 5.500 grade Celsius și în centrul său sunt 15 milioane de grade Celsius.

Pentru că este o stea, Soarele este compus numai din gaz, mare parte hidrogen (71%), heliu (27%), alte 2% fiind în mare marte carbon, azot și oxigen.

soare shutterstock (2)

Ziua mondială a Soarelui a fost marcată pentru prima dată în România în 1997.

soare shutterstock (4)

Conform Renewable Energies Transfer System (RETS), o comunitate europeană ce încurajează utilizarea energiilor regenerabile, cantitate de energie generată de Soare este de câteva mii de ori mai mare decât cantitatea totală de energie utilizată de toți oamenii.

soare shutterstock (5)

Data de 21 iunie coincide cu cea mai lungă zi din an, ziua solstițiului de vară, ce marchează începutul verii astronomice.

soare shutterstock (1)

După momentul solstițiului de vară, durata zilei începe să scadă, iar a nopții să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstițiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului, fenomenul se derulează în sens invers.