Data la care guvernul francez a cumpărat brevetul de invenţie şi l-a oferit drept “un cadou gratuit dedicat întregii lumi” este astăzi marcată drept Ziua Mondială a Fofografiei.
Louis Jacques Mande Daguerre (1787—1851) și Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) sunt cei care au inventat procedeul de realizare a fotografiei prin ”daghereotipie”.
Louis Daguerre împreună cu Joseph Nicéphore Niépce au perfecționat sistemul, punând la punct procedeul numit ”daghereotipie”. Înaintea perfectării acestui procedeu, în 1826, Nicéphore Niépce a captat o fotografie cunoscută sub numele de ‘‘View from the Window at Le Gras” (FOTO) printr-un proces numit “heliografie”, considerată cea mai veche fotografie din lume.
După moartea lui Joseph Nicéphore Niépce, Louis Daguerre continuă experimentele împreună cu fiul acestuia, Isidore.
Pe 9 ianuarie 1839 invenția a fost prezentată Academiei Franceze de Științe și Louis Daguerre a obținut brevetul. Pe 19 august 1839, guvernul francez a cumpărat brevetul, aceasta fiind şi data aleasă pentru a se marca Ziua Mondială a Fofografiei.
Primul film fotografic de 35 mm, disponibil comercial, a fost realizat în urmă cu 90 de ani, aparatul de fotografiat digital a devenit popular în urmă cu doar 20 de ani. Telefoanele mobile având camere din ce în ce mai performante schimbă modul în care astăzi se fac şi se distribuie fotografiile.
Ideea unei zile care să reamntească tuturor de importanţa şi evoluţia fotografiei este una recentă. Ziua Mondială a Fotografiei a fost inițiată, în anul 2009, de către australianul Korske Ara, un tânăr pasionat de acest domeniu.