Grupul japonez Nintendo lansa pe 9 iulie 1981 un joc ce marca debutul îndrăgitei mascote Mario. Jocul arcade ”Donkey Kong” din 1981 a fost urmat de peste 150 de variante și jocuri noi cu Mario în centrul acțiunii, doar în următoarele două decade. Mario a ajuns să fie atât de popular încât azi este franciza de jocuri video cu cel mai mare succes din lume și cu cele mai mari vânzări din anii 80 până azi.
Pornind de la anivesarea Mario, urmărim cum s-au transformat în decursul timpului consolele de jocuri. Pentru ca acest articol să aibă o lungime rezonabilă, ne referim în el strict la consolele TV și portabile cu al căror nume au fost asociate variante ale jocurilor Mario.
Lansarea popularului Mario în 1981 a fost urmată la un an distanță de apariția pe consola TV ColecoVision dar și pe consola ”de buzunar” Game & Watch care venea cu un joc dar și cu ceas elecronic.
Consola Atari 2600, cea mai popualră pentru jocurile pe TV înainte de 1983
Cum arătau jocurile Game & Watch
Consola TV ColecoVision, vândută în peste două milioane de unități din 1982 până în 1985.
Consola Nintendo Entertainment System (NES), lansată în 1983, a fost introdusă inițial în Japonia drept calculatorul familiei și a deschis un nou model de afeceri, în care licenția dezvoltatori de jocuri pentru a realiza aplicații combatibile cu NES.
Lansat pe 21 aprilie 1989 în Japonia și abia în septembrie 1990 în Europa, micuțul Game Boy a fost un succes instant și a inspirat multe gadgeturi similare. Spre deosebire de jocurile Game & Watch, noul Game Boy avea ”casete” care se puteau schimba și astfel o ofertă mult mai generoasă de jocuri.
Lansat în 1996 în Japonia, Nintendo 64 (N64) începe să se apropie de modul în care arat azi consolele de jocuri pentru TV.
Intrarea în noul mileniu apropie și consolele portabile de forma în care arată și în 2017. ”Mario Kart: Super Circuit” ajuta în 2001 la promovarea noului Game Boy Advance.
Pentru românii care au copilărit în anii 90, consolele SEGA erau cele mai populare. Pentru nostalgici chiar au fost create și magazine online care pun în vânzare console de jocuri SEGA noi sau console SEGA SH cu prețuri înre 200 și 600 de lei, comparabile cu unele console de jocuri din generație mult mai nouă.