Confidenţialitate

“Ziua Învierii: Cugetări de Paşti la anul Domnului 1918” – FOTO

“Ziua Învierii, cugetări de Paşti la anul Domnului 1918” este titlul unui articol din ziarul Drapelul din 21 aprilie 1918, cu ocazia sărbătorii Paştelui.

Articolul, scris de Ioan Roşu, face o sinteză a realităţii crude cu care se confruntau românii acum 100 de ani, înconjuraţi de moarte, teroare şi nesiguranţă.

Cu toate acestea, Ioan Roşu îndeamnă populaţia la credinţă şi optimism.

“Am ajuns să prăznuim şi a patra oară Învierea Domnului în vârtejul războiului sângeros prin care ne strecurăm”, scria, în 1918, Dr. Ioan Roşu.

“E greu să te bucuri când greul te paşte, şi şi mai greu a-te veseli când plânge o lume jur-împrejur. Dar chiar aci rezidă tăria credinţei, că nu lasă abdicarea să degenereze în disperare”, continua acesta.

“Străbate taina sărbătorii şi prin amărăciunea bucăturii zilnice, – cu lacrimi o binecuvântă şi o frânge, – şi din ce nu e, o face să fie şi să se ajungă pentru toţi şi pentru toate, chiar şi pentru cei-ce departe înstrăinaţi îşi împreună azi rugăciunile cu noi”.

“Cine ar putea oare cuprinde în vorbe potrivite faptele îndurării creştineşti, câte se perindă la uşa Românului în sfânta zi a Învierii? Poate numai sufletul lui amărât, care începe ca şi-atunci a-se încălzi şi a resimţi că-i primăvară afară – şi primăvară în inimi: Paştele Domnului…”.

“Feriţi din cale, umbre şi ceţe trecătoare… Iată Soarele la orizont: Hristos a înviat!”, încheie Ioan Roşu.

În 1918, Paştele ortodox a fost celebrat pe 21 aprilie (stil vechi)/4 mai (stil nou). Nu a fost un motiv de sărbătoare, ci de comemorare a celor care s-au jerfit pe câmpurile de luptă.