Patru din zece copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani au fost expuși pe internet la conținut sexual explicit, arată cel mai recent studiu al Organizației Salvați Copiii.
Astăzi este Ziua Internațională a Siguranței pe Internet. Ce metode au la dispoziție părinții pentru a supraveghea navigarea copiilor lor pe internet?
Psihologii sunt de părere că atunci când un copil la o vârsta fragedă intră în contact cu imagini cu conținut sexual explicit prima reacție este dezgustul. Deși un procent destul de mare întalnește astfel de conținut, doar doi din zece copii spun cuiva că au fost deranjați de imagini.
“Ei văzând astfel de materiale la vârste foarte mici, nu-și mai aduc aminte că au văzut asta, însă, pe termen lung, va influența felul în care se va vedea pe el însuși, felul în care își creionează sau așteptările pe care le are de la o anumită relație, de la un anumit partener”, spune Georgiana Roșculeț, coordonatoare a programului Ora de Net a organizației Salvați Copiii.
20% dintre copiii care au fost expuși la conținut sexual explicit declară că le-a fost cerut să trimită o imagine sau un clip video înfățișând părțile lor intime.
Părinții pot instala funcția de control parental atunci când copii lor sunt mici, dar strategia ar trebui să fie alta dacă vorbim de adolescenți, spune Andreea Hurezeanu de la Salvații Copiii:
Daca ați găsit ceva pe internet ce poate fi periculos pentru copii sau adolescenți puteți raporta la adresa de email abuz@oradenet.ro. Organizația Salvați Copiii se angajează să trimită reclamația dumneavoastră la departamentele de Poliție ce au puterea sa intervină.