Pe 21 martie este Ziua internaţională a pădurilor, ocazia perfectă pentru ca în emisiunea Misiunea Verde, de la Europa FM, Mona Nicolici și Toader Păun să spună povestea unora dintre cei mai impresionanți arbori din lume.
Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a decis aniversarea acestei zile începând din 2013, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare asupra gestionării, conservării şi dezvoltării durabile a tuturor tipurilor de păduri, în beneficiul generaţiilor prezente şi viitoare. Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) recomandă statelor membre să iniţieze acţiuni pentru reconstituirea pădurilor de toate tipurile, prin organizarea unor campanii de plantare a arborilor.
Pădurile acoperă o treime din masa terestră a Pământului şi exercită funcţii vitale pentru întreaga planetă. Aproximativ 1,6 miliarde de oameni (inclusiv peste 2.000 de culturi indigene) depind de păduri. Pădurile găzduiesc cele mai diverse ecosisteme biologice de pe suprafaţa terestră, adunând peste jumătate din speciile terestre de animale, plante şi insecte. Ele joacă un rol-cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice şi contribuie la menţinerea echilibrului de oxigen, de dioxid de carbon şi a umidităţii din aer.
Totuşi, în ciuda tuturor acestor beneficii ecologice, economice, sociale şi de sănătate, este distrusă o mare parte a pădurilor de care avem nevoie pentru a supravieţui. Defrişările la nivel mondial continuă într-un ritm alarmant. Practic, 13 milioane de hectare de pădure sunt distruse anual. Defrişările cauzează între 12-20% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, ce provoacă schimbările climatice.
România adăpostește cele mai vaste păduri primare din zona temperată a Europei, în care trăiesc aproximativ 13.000 de specii, inclusiv cea mai mare populație de urși din Europa.
Cel mai înalt arbore din lume
Cel mai înalt arbore din lume face parte din clasa rășinoaselor, se află în California și are impresionanta înălțime de aproape 116m. Hyperion se află în Parcul Natural Humboldt Redwoods și crește aproximativ 4-5 centimetri în fiecare an.
Cel mai înalt arbore din România
România se laudă cu un arbore impresionant, cu vârsta de peste 300 de ani, care măsoară 62,5 metri. Bradul gigantic poate fi admirat la Șinca Veche (județul Brașov) și a fost descoperit de un grup de cercetători ai Facultății de Silvicultură din Suceava.
Nu este singurul gigant de aici. Un fag secular (Fagus sylvatica) a fost măsurat tot aici în 2014 și s-a stabilit că are 56 de metri înălţime. Niciun alt fag din Europa nu are mai mult de atât. Impresionantul copac a ajuns la această înălțime în aproximativ 250 de ani.