La 1 ianuarie 2007 România devenea stat membru al Uniunii Europene, iar azi, 9 mai 2022, sărbătorim Ziua Europei. Însă ce schimbări au avut loc în România de când am devenit membru UE? La nivel de fonduri europene, țara noastră a primit aproximativ 70 de miliarde de euro pentru transporturi, apă, echiparea anumitor companii și pentru pregătirea profesională a unora dintre români. Ascultătorii Europa FM au asociat Uniunea Europeană azi, în emisiunea „România în Direct”, moderată de Cătălin Striblea, cu „mobilitate”, „bunăstare” și „legislație aliniată la dreptul european”, dar și „educație”.
Cătălin Striblea a subliniat că „Rezultatul Uniunii Europene pentru foarte mulți dintre români este acest lucru senzațional pentru copiii lor. Dacă vă gândiți la generația mea și să vă dați seama în ce sărăcie cruntă era această țară și cum arătau viețile noastre și unde suntem azi când, pentru mulți dintre copiii români a ieși, a munci și a studia în străinătate este o normalitate. Vă dați seama de pasul pe care această țară l-a făcut”.
„Mobilitate – Am putut să merg în alte țări, să lucrez, să mă întorc acasă cu niște bani”
„Mie, cel puțin, mi-a adus mobilitate – pe care nu o aveam înainte. Am putut să merg în celelalte țări, să lucrez în altă țară în care am câștigat niște bani, iar apoi m-am întors acasă și mi-am făcut ce mi-am dorit”, a spus unul dintre ascultătorii Europa FM.
„Bunăstare. România a beneficiat, pe lângă injecția mare de capital european, și de partea legislativă a Europei. Legile noastre sunt aliniate dreptului european”
„Bunăstare. Bunăstarea o văd în jur. Eu sunt din Iași, sunt antreprenor, nu am beneficiat de fonduri europene, însă am lucrat pentru beneficiari care au atras fonduri europene. Și cu siguranță văd bunăstarea în infrastructură. Se poate și mai mult: ne dorim un alt ritm, ne dorim un ritm alert. Dar nu putem nega faptul că România a beneficiat pe lângă injecția mare de capital european și de partea legislativă a Europei pentru că legile noastre au fost aliniate dreptului european”, a spus un alt ascultător Europa FM – antreprenor – din Iași.
„Sunt reprezentantul unei cooperative agricole, Fermierul Nădlăcan, cu 24 de firme mici, care probabil azi nu ar mai fi făcut agricultură dacă nu ar fi fost posibilitatea de accesare de fonduri europene”
„Mi-a adus foarte multe. Sunt reprezentantul unei cooperative agricole, Fermierul Nădlăcan, cu 24 de firme mici, de la 12 hectare până la 300. Fermieri care probabil azi nu ar mai fi făcut agricultură dacă nu ar fi fost posibilitatea de accesare de fonduri europene pentru tehnologie, pentru evoluție, pentru a putea să facem împreună o depozitare, o stocare a acestor produse pentru a putea să le vindem mai omogene. A fost un lucru extraordinar pentru noi și ne-a ajutat să rămânem în orășelul nostru mic din Arad și să nu plecăm în altă parte să muncim și să fim nevoiți să trimitem bani acasă”, a spus un alt ascultător Europa FM din Nădlac.
Studentă plecată în Franța prin Erasmus: „Este un mare beneficiu”
Una dintre ascultătoarele Europa FM, studentă la Științe Politice, prin Erasmus, în Franța, a spus că: „Este un mare beneficiu pentru că, cu toate că acest ajutor este binevenit, traiul aici este încă destul de dificil. Tot este nevoie de un aport crescut și din partea familiei și din alte surse financiare – de exemplu și bursele din partea facultății. Este o experiență foarte frumoasă și oamenii pe care îi întâlnești nu sunt ca la noi și te face să realizezi cumva că noi, românii, nu suntem așa răi cum se mai spune”.
Urmărește întreaga dezbatere „România în Direct”, moderată de Cătălin Striblea, aici:
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Ziua Europei 2022. Mesajele transmise de președintele și premierul României