Confidenţialitate

Ziua de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România

Ziua de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România este o zi națională dedicată rememorării tragediilor și ororilor prin care au trecut evreii și romii în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Aceasta are loc pe 9 octombrie în fiecare an și marchează începutul deportărilor evreilor din Bucovina și Basarabia către lagărele de concentrare și exterminare din Transnistria, în 1941.

Holocaustul reprezintă unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria umanității. În România, politica antisemită a început încă dinaintea izbucnirii războiului, dar a atins punctul culminant odată cu venirea la putere a regimului mareșalului Ion Antonescu. Sub acest regim, mii de evrei și romi au fost deportați în Transnistria, un teritoriu aflat atunci sub control românesc, unde au fost supuși unor condiții inumane, foametei, bolilor și execuțiilor.

Deportările au început în octombrie 1941, iar evreii din Basarabia, Bucovina de Nord și alte regiuni au fost forțați să-și părăsească locuințele și au fost transportați în lagăre de muncă și exterminare. Numărul estimat al victimelor deportărilor și al celor care au murit din cauza pogromurilor, execuțiilor și condițiilor inumane în acea perioadă variază între 280.000 și 380.000 de evrei români și ucraineni și aproximativ 11.000 de romi.

Ziua de Comemorare a Victimelor Holocaustului în România a fost instituită oficial în 2004, ca un semn al recunoașterii și asumării responsabilității istorice.