Ziua bună!
Până nu demult, dacă cumva ajungeai pe treptele Muzeului de Artă Modernă și Contemporană din Nisa, probabil într-un city break, ai fi avut parte de o surpriză – pe treptele Muzeului ai fi dat nas în nas cu Ion-Nelu Gioroiu, 54 de ani, care cel mai probabil ar fi încercat să îți vândă o revistă. Nu vreau să presupun ce reacție ai fi avut tu, care ne asculți acum, așa că o să zic cum au reactionat altii: Uite Doamne, de aia ne știe o lume întreagă de cerșetori!
Un strop de răbdare să fi avut, să-i fi ascultat povestea și și-ar fi înghițit cuvintele. Ar fi aflat că Jojo, așa cum îi spun francezii, este unul dintre copiii români abandonați și traumatizați de sistemul de asistență socială. Că nu a primit nicio șansă, ca atâția dintre ei. A luat drumul pribegiei și 17 ani a încercat să se descurce în Italia. Şi pe străzi, ca şi la orfelinat, a avut parte de multe bătăi şi abuzuri. De câțiva ani este la Nisa, în Franța, unde dormea pe străzi pe lângă Muzeu, încerca să vândă niște reviste pe care le primea de la un ONG local și mai făcea muncă de grădinărit când îi dădea cineva de treabă.
Acum nu mai doarme pe străzi și nu mai vinde reviste. De mai bine de un an este angajat stabil la Primăria din Nisa și stă cu chirie. Francezii i-au dat o șansă pentru că au văzut că în ciuda numeroaselor dificultăţi prin care a trecut, românul nu şi-a pierdut vreodată umanitatea, bunul simţ şi generozitatea. Puținii bani, 150 de euro, pe care îi făcea cu revistele, i-a donat înapoi ONG-ului după ce anul trecut o furtună violentă din sudul țării a lăsat sute de oameni fără locuință. Și dacă e cineva care e să înțeleagă cum e să nu ai casă, atunci e Nelu. Iar în luna martie a acestui an, a mai făcut o faptă impresionantă: a prins un hoţ care furase telefonul unei franţuzoaice şi i l-a înapoiat acesteia.
Zic de Bine despre un român care și-a găsit o casă și oameni care să-i fie familie departe de țară, în speranța că noi, cei care am găsit cu rost să mai stăm pe aici, vom învăța să fim mai generoși cu șansele pe care le acordăm celor care nu ai nicio șansă!
Dacă știți și voi vreo inițiativă locală despre care merită vorbit, un om fain care face lucruri care inspiră sau dacă puneți la cale vreo faptă bună, care are nevoie de susținere, scrieți-ne iute la zidebine@zidebine.ro