“Inclusivitatea este o limbă care se învață! Știai? Ai auzit-o vreodată? E un adevărat spectacol. L-am văzut pus în scenă de artista Oana Popa astă vară, în Grădina Botanică din București. Un spectacol cu păpuși, dar și cu artiștii păpușari. Un spectacol despre o sămânță care se naște și pleacă în lume să afle ce fel de sămânță este, iar pe drum învață despre ceilalți, despre grijă, prietenie, empatie și speranță.
Un spectacol despre dăruire, realizat din dăruire. Toată recuzita, întregul decor și păpușile sunt făcute manual din materiale de culori și texturi atent alese pentru copiii cu dizabilități, pentru copiii nevăzători care trebuie să le ia în mâini ca să le cunoască, de exemplu.
Dintr-o parte a scenei, replicile și cântecele sunt interpretate în limbaj mimico-gestual, în timp real, pentru copiii cu deficiențe de auz. În partea cealaltă are loc interpretarea narativă, pentru nevăzători. Copiii în scaune rulante au asigurate locurile din față. Publicul se poate plimba de colo-colo, iar copiii sunt invitați să urce pe scenă oricând simt nevoia.
Zic de bine despre acest efort monumental al actriței Oana Popa pentru că, poate mai mult decât orice este un efort de educare a noastră, a tipicilor, a societății în întregime. Ca să înțelegem că normalul arată așa, incluziv, și nicicum altfel.
Dacă știți și voi vreo inițiativă locală despre care merită vorbit, un om fain care face lucruri care inspiră sau dacă puneți la cale vreo faptă bună, care are nevoie de susținere, scrieți-ne iute la zidebine@zidebine.ro”, a spus Melania Medeleanu la Zi de Bine.
Foto: Unsplash.com