Confidenţialitate

Zi de BINE: Părinții și copiii cu dizabilități se simt invizibili în fața lumii | AUDIO

“Dacă-i întrebi pe părinții și copiii cu dizabilități cum se simt în fața lumii, răspunsul este, cel mai adesea, INVIZIBIL. O societate care nu te vede. Nici pe stradă, nici în metrou, nici la film, nici la școală, nici la locul de muncă. O societate în care tu exiști… pe nicăieri.

Acest “orb al găinilor” de care mulți suferă în România are leac. I-aș spune empatie! E acel sentiment care te face să-ți dorești ca și Celălalt să se bucure de lucrurile de care te bucuri și tu. În acest caz, de o viață normală, cu acces pe stradă, pe lângă mașini, la metrou, la muzeu, la servicii specializate și tot așa.

Din fericire și contrar părerii generale, empatia e o trăsătură care se poate învăța pe măsură ce afli tot mai multe despre Celălalt, atunci când începi să îl vezi cu adevărat. Iar reversul empatiei este că și Celălalt se simte văzut. Într-un final!

Acesta este și scopul unui proiect ce își propune să creeze o carte ilustrată cu personaje cu dizabilități. La inițiativa asociațiilor Cu Alte Cuvinte și Supereroi printre noi, luna aceasta, scriitoarea de literatură pentru copii Simona Epure și ilustratoarea Anca Smărăndache vor face o serie de ateliere cu un grup de cinci copii cu afecțiuni neurocognitive și motorii, precum și cinci voluntari tipici, astfel încât cartea să crească organic, reflectând universul acestor copii și transformîndu-i în eroi de poveste.

Cartea va fi lansată public, în format digital, pe rețelele de socializare, în luna ianuarie, în cadrul unei discuții mai largi despre educația pentru diversitate și dizablități.

Câteva sute de exemplare vor fi donate copiilor cu dizabilitati, celor care se pregătesc să lucreze cu persoane cu nevoi speciale, dar și copiilor tipici din grădinițe și școli primare.

Zic de BINE despre această initiațivă, cu speranța că, dacă ești părinte sau educator, vei vrea să-ți înveți copiii despre o lume armonioasă, diversă și productivă, despre empatie, incluziune și nediscriminare.

Dacă știți și voi vreo inițiativă locală despre care merită vorbit, un om fain care face lucruri care inspiră sau dacă puneți la cale vreo faptă bună, care are nevoie de susținere, scrieți-ne iute la zidebine@zidebine.ro”, a spus Melania Medeleanu la rubrica Zi de BINE.