Grădinile sunt magice! Sunt locuri care vindecă sufletul, liniștesc trupul și înviorează mintea. Dacă nu am fi știut-o din atâtea studii care s-au făcut pe efectele grădinăritului ca activitate fizică, am fi știut-o din cărți precum „Grădina Secretă”. La Zi de Bine ne-am bazat pe asta vara trecută, când am ridicat o grădină terapeutică în curtea Spitalului de Psihiatrie Bălăceanca, cand le-am dat pacienților rost zilelor și rod mâinilor. Încă primim poze cu florile și legumele care cresc acolo și mulțumiri de la pacienții și asistenții care le îngrijesc!
A funcționat! Și va funcționa și grădina terapeutică senzorială care s-a inaugurat recent la Galați pentru copiii cu nevoi speciale.
Proiectul iniţiat de psihologi şi părinţi constă în adaptarea unui spațiu dintr-o grădină existentă, pentru stimularea senzorială a peste 30 de copii cu nevoi speciale care vor fi beneficiarii acestui spațiu multifuncțional, ce va fi folosit pentru întâlniri de grup și terapie în aer liber.
Grădina senzorială înseamnă totodată o adaptare necesară la condițiile actuale impuse de situația pandemică, în care se recomandă ca activitățile cu un număr mai mare de persoane să se desfășoare preponderent în aer liber.
Copiii au nevoie de un spațiu sigur, unde să aibă acces la stimulare senzorială într-un mediu natural și unde să-și poată exersa abilitățile de socializare ca și cum ar fi într-un parc sau la un loc de joacă. Un spațiu în care culorile, formele sau sunetele se „joacă” împreună pentru vindecare.
În cadrul aceluiaşi proiect al Asociaţiei „Bună Ziua, Copii din România” se va deschide încă o grădină senzorială şi la Bârlad.
FOTO: Asociația Zi de Bine