“11 copii din 100 înțeleg ceea ce citesc! Să repetăm asta. De multe ori. Doar 11 copii din 100 înțeleg ceea ce citesc. Asta înseamnă cam 3 elevi dintr-o clasă de 30. Atât! Statistica lămuritoare vine din ultimul Raport Național de Literație și pictează un viitor în care adulții nu își vor înțelege nici propriile contracte de muncă.
Avem o problemă reală de abilități ale cadrelor didactice de a genera învățare autentică, de a-i activa pe elevi la ore și de a pune pe primul loc nevoile lor. Dar avem și intervenții foarte bune și clare după care ne putem ghida. Avem povestea școlii din comuna Apateu, județul Arad, o școală total digitalizată din bani europeni, unde elevii au fișe personale de progres la fiecare materie, iar profesorii folosesc metode de predare kinestezice pe care le-au deprins în cadrul unui proiect Erasmus.
Claudiu Vlad este profesor de istorie de 25 de ani și directorul Școlii Gimnaziale „Gheorghe Popovici” din 1998. Cu dedicare absolută pentru copii, a reușit pas cu pas, prin proiecte și finanțări câștigate, să le ofere o școală cum nici în multe orașe nu există, în sistemul public de învățământ.
Toate cele 14 săli de clasă sunt dotate cu videoproiector, PC și legătură la internet, iar majoritatea profesorilor folosesc în cadrul activităților didactice resurse digitale. Mai există și un laborator de informatică, unul de istorie și un laborator multimedia, cu și mai multe nebunii tehnologice. Directorul care a arătat că se poate și la țară lucrează la liniile de dezvoltare a școlii pe următorii patru ani, iar planurile sunt tot mai ambițioase.
Zic de Bine despre profesorii a căror dedicare pentru copii se vede de când intri pe poarta școlii.
Dacă știți și voi vreo inițiativă locală despre care merită vorbit, un om fain care face lucruri care inspiră sau dacă puneți la cale vreo faptă bună, care are nevoie de susținere, scrieți-ne iute la zidebine@zidebine.ro”, a spus Melania Medeleanu la Zi de Bine.