“Pasiunea pentru fotografie nu a ajuns până la mine, probabil fiindcă sunt și puțin atehnică, dacă e să o spun pe aia dreaptă, dar am o fascinație pentru cei care o fac.
Îmi place să mă las uimită de ce iese dintr-o cutiuță neagră după ce scena a fost aranjată în feluri cunoscute doar minții artistului.
E ca și cum în fața fiecărei fotografii ești martor la nașterea unui univers nou, unic, intim legat de unicitatea fotografului în sine.
Și abia aștept să văd ce descoperiri mă așteaptă la Expoziția Faces of Autism, de David Stescu, ce poate fi vizitată la Muzeul Național al Țăranului Român, până pe 10 octombrie.
Pentru David, fotografia este mai mult decât pasiune, este modalitatea prin care el a reușit să se conecteze cu lumea înconjurătoare.
Pentru că David Stescu este autist înalt funcțional, iar dacă acum, la 15 ani, e un puști super simpatic, care merge la o școală normală și îți poate povesti ore întregi despre fotografie, prietenii lui și călătoriile pe care vrea să le facă, parcursul până aici nu a fost deloc simplu.
A fost unul presărat cu sacrificii, refuzuri din partea școlilor, discriminare și hărțuiri din partea colegilor, dificultăți financiare din cauza costului ridicat al terapiilor și tot așa.
Nici în cazul pasiunii pentru fotografie, David n-a scăpat de discriminare. Părinții îi găsiseră un curs la care voiau să-l înscrie. Anunțul suna foarte bine, asta până au ajuns la ultimele rânduri, unde scria „copiii cu nevoi speciale nu sunt acceptați”.
Culmea este că în România, nici măcar nu există o statistică oficială privind numărul persoanelor cu tulburare de spectru autist.
Help Autism, asociație specializată în recuperarea copiilor cu autism din România, estima, în 2019, că la nivel național ar fi peste 30.000 de copii.
David i-a fotografiat în proiectul lui pe câțiva dintre ei. Vrea să ajungă și la adolescenți și la adulți. Vrea să ne arate „fețele autismului” pentru că acești copii, acești oameni, trăiesc printre noi și trebuie să nu mai întoarcem capul sau să privim în jos atunci când trecem pe lângă ei. Și vrea să ne arate abilitățile lor, astfel încât să poată fi cooptați în diverse proiecte care să le faciliteze tratamentul și educația de care au nevoie. Bravo, David! Venim să vă vedem!
Dacă știți și voi vreo inițiativă locală despre care merită vorbit, un om fain care face lucruri care inspiră sau dacă puneți la cale vreo faptă bună, care are nevoie de susținere, scrieți-ne iute la zidebine@zidebine.ro”, a spus Melania Medeleanu la rubrica Zi de BINE.