“Vă provoc: numiți un miros mai fain ca mirosul de carte! Mustește a mister, farmec și potențial. E mirosul unei lumi care așteaptă cuminte să fie descoperită. Savurată. Însă când Crina Popescu și-a ocupat postul de bibliotecară în comuna Pietrari, județul Vâlcea, în 1990, mirosul stivelor de cărți pe care se adunase praful de o palmă mai că era să o pună pe fugă.
30 de ani mai târziu însă, bibliotecara a transformat depozitul de cărți într-un hub tehnologic unde copiii de la țară au învățat să codeze, să facă stupi inteligenți și mașini eco de tuns iarba.
Totul a început când doamna bibliotecară a înscris biblioteca din Pietrari într-un program finanțat de Fundația „Bill și Melinda Gates” ce căuta să doteze bibliotecile publice din România cu echipamente IT. A fost o gură de oxigen pentru multe bilblioteci în pragul desființării. 3.000 de biblioteci s-au închis în România în ultimii 10 ani, dar nu și cea din Pietrari.
Pentru că odată conectată la internet, Crina Popescu a găsit altceva de făcut – înscrierea bibliotecii la un eveniment european care se numea ora de codare. Nici vorbă să fi știut bibliotecara să codeze. Dar a știut să strângă în jurul ei o comunitate de copii alături de care să învețe cot la cot. Așa de bine au prins atelierele, că ideea ei a devenit proiect național prin atragerea unui ONG care a dus codarea în peste 150 de biblioteci publice din țară.
Peste 3.500 de copii din mediul rural, care nu ar fi avut nicio altă activitate după școală, construiesc astăzi roboți și scriu linii de cod care să le facă viața mai ușoară. Așa că zic de Bine despre Crina Popescu, a cărei curiozitate și ambiție a adus atâta bine în viețile multor copii vulnerabili.
Dacă știți și voi vreo inițiativă locală despre care merită vorbit, un om fain care face lucruri care inspiră sau dacă puneți la cale vreo faptă bună, care are nevoie de susținere, scrieți-ne iute la zidebine@zidebine.ro”, a spus Melania Medeleanu la Zi de Bine.
Foto: Unsplash