Aproape 50 de tone de fructe, în special citrice, au fost returnate în țara de origine, Turcia. În ultimele zile, inspectorii de la Autoritatea Națională Sanitară și Veterinară au descoperit, chiar la intrarea în țară, tone de lămâi și mandarine care conțineau pesticide interzise de legislația europeană.
În ultima perioadă, inspectorii care au făcut controale în vămi au constatat o creștere a prezenței de reziduuri de pesticide la fructe și legume care provin în special din țari din afara Uniunii Europene, cum ar fi Turcia și Republica Moldova, a spus, la Europa FM, Mihai Ponea, directorul general al Autorității Naționale Sanitare și Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor:
„Inspectorii ANSVSA, ca urmare a controlului efectuat la frontieră, au depistat în ultimele două zile 20 de tone de lămâi contaminate cu pesticide ce au fost returnate în țara de origine, respectiv Turcia, 8 tone de struguri cu proveniență Moldova și 20 de tone de mandarine tot cu proveniență Turcia. Depășirile nu sunt foarte mari dar atâta timp cât un pesticid este interzis a fi prezent în fruct ele nu pot intra la consum pentru că afectează sănătatea publică.”
Consumate pe termen lung, fructele cu pesticide pot duce la apariția cancerului, a unor boli de inimă și a altor afecțiuni cronice, spun specialiștii.
ANSVSA recomandă atenție sporită la etichete atunci când mergem la cumpărături:
„Agentul economic are obligația să pună pe piață produse sigure și are un program de auto-control în care săptămânal, lunar, recoltează probe. În ultimele două luni am avut retrageri cu 30-40% mai mult față de anul trecut la intrarea în România. Citricile, în general, care sunt tratate cu unele substanțe pe coajă, obligația celor care comercializează este să spună pe etichetă <<coaja nu este pentru consum, a fost stratată cu substanța X>>.”
Dintre legune, ardeiul gras din Turcia și roșiile au fost depistate cu cantități mari de pesticide sau tratate cu substanțe interzise de legislația europeană.
Autor: Florentina Mihăiță
Sursa foto: Unsplash