Adunați în fața Parchetului de pe lângă Tribunalul București, zeci de părinți ai căror copii au rămas mutilați sau paralizați pe viață în urma unor operații le cer procurorilor să facă dreptate.
Ei se plâng că eliberarea expertizelor medicale durează chiar și 6 ani, iar faptele în zeci de dosare s-au prescris deja.
Emiliana Iliescu, unul dintre protestatari:
Cea mai mare parte din vină o are instituția INML (Institutul Național de Medicină Legală) care tergiversează dosarele și expertizele ani în șir, apoi Parchetul care nu și-a terminat ancheta timp de 6 ani de zile, deci nu a făcut absolut nimic pentru aceste dosare. Să facă dreptate, să nu mai acopere atâtea cazuri cu omor! Sunt copii morți, copii morți, copii paralizați. Nici măcar nu i-a trimis la expertiză. Din 200 de plângeri au trimis 20 de cazuri și cu restul ce au făcut? Nici măcar nu au dus la bun sfârșit astea 20 de cazuri. Le-a clasat și le-a prescris pe toate acum, în ianuarie. Ce au făcut procurorii timp de 6 ani? Vrem și noi un răspuns.
La ora 14.00, protestul se va muta la Ministerul Sănătății.
Dorim să se adopte acea legea a malpraxisului ca alte persoane să nu mai ajungă în situația noastră, să facă ceva (n.r. Ministerul Sănătății) cu această instituție coruptă. INML-ul îi acoperă pe toți medicii, deci aici, la protestul ăsta vin și alte cazuri care nu sunt doar de la Burnei: copii care au rămas legumă, soția unui domn care a murit după ce a născut tot din vina lor, copii operați pe inimă de un doctor grec care nu avea autorizație, deci sunt o grămadă de cazuri pentru care nu s-a făcut dreptate, spune Emiliana Iliescu.
Emiliana Iliescu amintește și de cazul fetei sale, Amira, astăzi în vârstă de 26 de ani, care a suferit 11 operații experimentale făcute de medicul Gheorghe Burnei, prima la vârsta de un an.
Copilul meu nu a fost un caz complex, a avut o luxație congenitală care putea fi tratată cu succes cu procedură făcută de acum 50 de ani. El (n.r. medicul Gheorghe Burnei) nici măcar nu a adoptat o procedură conservatoare de tratament, deci să-i pună măcar un gips, măcar un ham. Luxația se operează după vârsta de 2 ani, el i-a făcut o procedură care se face la 8 ani unui copil de un an de zile. Deci copilul meu nu mai are oase în el. Scrie pe răspunsul de la CT: lipsă articulație coxo-femurală. În prezent, femurul este mai lung cu 8 centimetri decât celălalt femur, deci și-a bătut joc de copilul ăsta în ultimul hal.
Dosarul în care medicul Gheorghe Burnei era acuzat de vătămare corporală în cazul mai multor copii a fost clasat recent, deoarece s-au prescris faptele. La sfârșitul acestei luni, expiră interdicția stabilită în cazul chirurgului de a profesa într-un spital de stat.
(Sursa Foto: Facebook / Asociatia Colectiv GTG 3010. Imagine de la un protest similar din 1 iunie 2022, în fața INML)