În faţa sediului Guvernului, duminică, s-au adunat zeci de părinţi nemulţumiţi că indemnizațiile acordate pe perioada concediului prenatal au fost reduse prin transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat.
Afectate sunt, totodată, persoanele aflate în concediu medical.
Inițiatoare a protestului, Andreea Dumitrescu se pregăteşte să devină mamă: “Facem un protest pașnic, nu vom avea mijloace de sonorizare, nu se va scanda. Va fi un flash mob de 20 de minute, cu mesaje pentru a informa publicul, pentru că sunt mulți care nu știu ce înseamnă această ordonanță. Legea nu afectează doar viitoarele mame și mai mult, se aplică retroactiv și pentru ianuarie. Oamenii au fost anunțați că li se va tăia din indemnizații în februarie, pentru luna ianuarie.”
Indemnizaţiile sociale au fost reduse întrucât s-a modificat baza de calcul, ca urmare a majorării salariului minim. Astfel, în decembrie 2017, contribuția CAS era plafonată la suma de 115 lei (calculata ca 10,5% x 35% x salariu mediu brut pe tara). În decembrie, salariul mediu brut pe țară era de 3.131 de lei.
Însă, în ianuarie, 2018, a crescut atât salariul mediu brut pe țară (la 4.162 de lei), cât si procentul care se aplică, suma CAS fiind de 364 lei (25% x 35% x salariu mediu brut pe țară).
După OUG 3/2018, pentru calculul CAS se elimina plafonul de 35%, iar CAS se calculează ca 25% din indemnizația de concediu efectiv primită de fiecare.
Cei care au pierdut deja bani din salariu sau din indemnizații îi vor putea recupera printr-o declaraţie rectificativă, a promis ministrul de Finanțe.
Eugen Teodorovici mai spune că săptămâna viitoare Guvernul va da un nou act normativ prin care să rectifice greșelile, astfel încât să nu mai fie afectate aceste categorii sociale, nivelul CAS-ului va fi plafonat la valoarea din 2017.