Seceta afectează suprafețe mari din sudul și sud-estul țării, cultivate cu porumb și floarea-soarelui.
Este secetă pedologică puternică în cea mai mare parte a Dobrogei, dar și în Bărăgan, ceea ce va duce la încă o creștere a prețului alimentelor.
Specialiștii estimează o scădere a producției de porumb de la 14,5 milioane de tone – prognozată inițial – la 11,5, iar la floarea-soarelui de la 3,2 milioane la 2,75 milioane de tone.
Mulți fermieri preferă să rămână la mila cerului, din cauza costurilor mari ale sistemelor de irigații.
Însă schimbarea condițiilor climatice îi stimulează pe furnizorii de inputuri agricole să creeze noi produse. Așa a apărut ZEBA, un superabsorbant pe bază de amidon de porumb, care reduce stresul plantelor provocat de deficitul de umiditate din sol. Produsul a fost creat de UPL – o multinațională indiană, cu sediul central în Mumbai.
“ZEBA este un polimer natural, din amidon de porumb, biodegradabil, care rezistă în sol 5-6 luni și acționează după principiul hidratare-dehidratare în mod repetat în timpul unui sezon, și eliberează umiditatea captată după necesitățile plantelor”, afirmă Mircea Purcărea, director comercial al UPL România.
“Principiul este hidratare și dehidratare, punând la dispoziție apa necesară plantei în perioada de stress hidric. Poate reduce numărul de udări cu 10% până la 30%, depinde de cultură. Se utilizează foarte mult în Spania, cunoscută ca o țară deficitară hidric. Probabil că în România se va dezvolta în următorii 5-10 ani foarte mult, pentru că în următorii 5-10 ani compania noastră va fi pregătită să pună pe piață volume mari, astfel încât prețul să scadă foarte mult și produsul să fie mai ușor accesibil. Zeba este unul din produsele care au apărut din cauza schimbărilor climatice. Pentru că avem precipitații multe pe o perioadă foarte scurtă de timp, capacitatea de absorbție a solului este limitată. Acest produs face ca un anumit sol să poată să absoarbă maximum posibil atunci când este prezentă și ZEBA în interiorul solului.”
Odată încorporate în sol, granulele de ZEBA captează umiditatea existentă, inclusiv apa din precipitații sau provenită din irigații, își măresc volumul de până la 400 de ori, iar ulterior, fiecare granulă eliberează – gradual – apa și nutrienții necesari plantei în diferite faze de vegetație.
Remus Ciurdărescu, Marketing & Development Manager UPL România:
“Practic, ele nu eliberează brusc această cantitate de apă acumulată, ci o eliberează treptat; am putea spune că rădăcinile plantelor caută granulele de ZEBA și, când vin în contact cu acestea, granulele încep să redea plantei umiditatea de care are nevoie”.
ZEBA este 100% biodegradabil și se adresează tuturor culturilor agricole, fără restricții, explică Remus Ciurdărescu:
“Acest produs are o adresabilitate totală, deci practic îl putem folosi la orice cultură agricolă și nu numai: poate fi folosit și în horticultură, în amenajări peisagistice, pentru gazon, chiar și la înființarea suprafețelor forestiere. Noi recomandăm ca produsul să se aplice între 5 și 15 kg/ha, dar în funcție de cultură, știut fiind că acestea au necesitați diferite de apă în diverse faze de vegetație pe care acestea le parcurg. Pentru culturile agricole, produsul se aplica odată cu semănatul, nu e foarte complicat, se aplică cu semănătorile existente în dotarea fermei, doar că aceste semănători trebuie să fie echipate cu niște granuloaplicatoare; produsul este aplicat pe rând sau pe toată suprafața, în funcție de cultură. Noi recomandăm aplicarea la înființarea culturii.”
Stelian Toma, profesor asociat la Universitatea Ovidius din Constanța folosește cu succes de 3 ani ZEBA pe culturile de porumb, iar anul acesta îl testează și la floarea-soarelui. Spune că nu prea sunt variante, în condițiile secetei pedologice din nordul județului Constanța.
“Chiar dacă s-a mai redresat un pic regimul pluviometric în ultima perioadă, au fost precipitații pe areale destul de restrânse, cu diferențe foarte mari de la o zonă la alta, în cadrul unui areal nu foarte mare. Zona de nord a județului Constanța, unde noi încercăm acest produs la culturile de floarea-soarelui și de porumb, este poate zona cea mai defavorizată din punct de vedere al condițiilor pedo-climatice. Acesta este și motivul pentru care noi credem cu tărie că produsul este o soluție pentru fermierii care fie nu au acces la apa pentru irigații din considerente tehnice care țin de nefuncționarea încă a stațiilor de irigații având în vedere că ele au fost concepute într-un sistem de irigații vechi, comunist, fie din cauza lipsei de resurse a unor fermieri pentru că Dobrogea este poate în al treilea an consecutiv când se confruntă cu probleme majore din punct de vedere al profitabilității și, dacă e să luăm doar anul 2020 ca referință, zona de nord a Dobrogei și județele Constanta și Tulcea în special sunt cele care au avut cele mai mari suprafețe calamitate în anul de referință 2020”.
În plus, ZEBA contribuie decisiv la evitarea formării crustei, spune specialistul:
“Când apare un element de noutate cum este acest produs, nu ai cum să-l treci cu vederea și să refuzi cel puțin să-l testezi. Noi irigăm, însă în loc să aplicăm patru udări până la această dată, am aplicat doar două udări, ceea ce nu-i puțin lucru. Ceea ce am remarcat noi în urma testelor efectuate este că nu am avut niciun fel de problemă la răsărire cu crusta, iar solurile din Dobrogea vă asigur că au o mare problemă din acest punct de vedere. E un avantaj pe care nu ai cum să-l neglijezi, pentru că oferă culturii un start foarte bun în vegetație și te scutește de multe alte probleme pe care le generează acest aspect în culturile de floarea-soarelui și porumb.”
ZEBA oferă rezultate foarte bune pe solurile care au un conținut redus de materie organică, explică Stelian Toma:
“Este un produs care are rezultate foarte bune pe solurile care au un conținut redus de materie organică și care nu au capacitatea să stocheze singure apa. De asta se comportă foarte bine în zona de sud-est a țării și, probabil, și în alte zone unde terenurile au un grad de fertilitate mai scăzut decât cele din vest sau din alte zone mai avantajate de natură”.