Confidenţialitate

ZDF și DPA revin asupra știrilor despre ceea ce a sărbătorit România pe 1 Decembrie

ZDF și agenția DPA rectifică informațiile despre „anexarea” Transilvaniei transmise în contextul Zilei Naționale a României. Cuvântul “anexare” a fost înlocuit cu “aderare” în contextul în care se vorbește despre evenimentele celebrate de România pe 1 Decembrie.

Ambasada Germaniei la București a anunțat pe pagina ei de Facebook, în limba română, ca a cerut ZDF și DPA să rectifice informațiile care lasă loc unor interpretări care nu respectă adevărul istoric din 1918.

”Statul român modern a luat naştere acum 100 de ani prin unificarea mai multor regiuni, printre acestea şi Transilvania. Am sărbătorit, împreună, aniversarea acestui stat român modern la 1 decembrie. Saşii transilvăneni s-au pronunţat şi ei, din proprie iniţiativă, pentru noul stat, la Adunarea Saşilor din ianuarie 1919, de la Mediaş.

Relatări publice care contrazic această înţelegere sau care pot conduce la interpretări eronate nu corespund punctului de vedere al Guvernului Federal. Pe cale de consecinţă, am solicitat Agenţiei Germane de Presă dpa şi televiziunii publice ZDF o corectură a pasajelor respective din materialul Rumänien feiert 100 Jahre Anschluss Siebenbürgens, publicat la 01.12.2018”, a transmis Ambasada Germaniei la București.

Precizările DW

Într-o postare pe pagina de Facebook DW România, redacția postului german face o serie de precizări asupra contextului în care în Germania ar fi apărut o abordare eronată din punct de vedere istoric a evenimentelor marcate de România la acest Centenar al Marii Uniri:

”Cei ce susțin că termenul german Anschluss trebuie citit, în contextul Marii Uniri din 1918, într-o cheie negativă, peiorativă, în sensul unei anexări, greșesc. Pentru fiecare om cu ceva cunoștințe istorice și/sau filologice, termenul folosit de agenția germană de presă DPA, în acest context specific, marcat de emanciparea românilor din Transilvania și de prăbușirea imperiului austro-ungar, înseamnă ALIPIRE!

Reacțiile vehemente din partea unor reprezentanți oficiali români sau corifei ai presei românești mi se par pripite, exagerate și deplasate. Găsim termenul alipire, în contextul dat, în mai multe documente oficiale și neoficiale românești. (Vezi decretul 3631/1918 privitor la alipirea Transilvaniei la Regatul Român; apoi, pe site-uri istorice sau ale unor posturi TV).

Cererea aberantă, adresată apăsat președintelui Iohannis de a interveni pe lângă cancelara Merkel în această chestiune nu are nevoie, cred, de comentarii suplimentare. (Pentru conformitate: Robert Schwartz, șeful redacției DW în limba aromână)”.

Primele reacții oficiale au venit marți

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, în această dimineață, că a luat notă cu consternare de articolul publicat de Agenția Germană de Presă (DPA) în care se preciza că românii sărbătoresc 100 de ani de la anexarea unei părți a Ungariei.

MAE spune că, dincolo de abordarea tendențioasă care reiese din titlul articolului, elementele prezentate indică o lipsă de cunoaștere a istoriei și o ignorare voită a realităților istorice. La 1 decembrie 1918, 100.000 de persoane au hotărât Unirea cu România, cu participarea tuturor partidelor, tuturor confesiunilor religioase și a tuturor stărilor sociale. ”Documentul adoptat la Alba Iulia, respectiv Rezoluția Adunării Naționale de la Alba Iulia, a fost semnat mai întâi de reprezentanți ai minorității germane din Transilvania și Bucovina”.

În reacția autorităților române se precizează că ”erorile grave pe care le conține știrea, din necunoaștere sau rea intenție, aduc atingere adevărului istoric și prevederilor Tratatelor de pace de la Versailles (1919) și Trianon (1920), iar orice încercare de prezentare trunchiată sau denigrare a semnificației acestui moment este un act care contravine principiilor fundamentale ale misiunii mass-mediei de informare corectă și obiectivă a publicului”.

TVR intervine și solicită ZDF să prezinte corect ştirea

Marți, Doina Gradea, președintele postului public național, a transmis o scrisoare lui Thomas Bellut, Director General ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen – televiziunea publică din Germania), referitoare la o ştire difuzată de postul tv în data de 1 decembrie a.c.

Materialul, preluat de la Deutsche Presse Agentur, a fost difuzat de televiziunea germană, chiar de Ziua Naţională a României, sub titlul « Anexarea Transilvaniei – România sărbătoreşte aniversarea de 100 de ani ».

În scrisoare, PDG al TVR arată că ştirea, difuzată de agenţia de presă germană şi preluată, fără verificare, de către ZDF este tendenţioasă, aducând prejudicii imaginii României şi demonstrând necunoaşterea totală a istoriei României şi Europei.

Potrivit documentului, Preşedintele-Director General TVR solicită prezentarea corectă a momentului istoric de la 1 decembrie 1918, şi a ştirii care, prin modul în care a fost redactată, contravine misiunii publice a ZDF.

„Mă adresez dumneavoastră, ca de la un post public de televiziune la altul şi ca de la un membru EBU, la alt membru EBU şi care, în virtutea apartenenţei la această organizaţie, ar trebui să împărtăşească aceleaşi valori şi să aibă aceeaşi misiune publică, atât în România, cât şi în Germania, respectiv să informeze corect publicul”, argumentează Doina Gradea, în adresa către Directorul General ZDF.

Scrisoarea a fost transmisă, spre informare, şi conducerii European Broadcasting Union (EBU), Tony Hall, Preşedinte EBU şi Noel Curran, Director General EBU.