În Vrancea – după ploi, în păduri sunt ghebe peste tot, spre bucuria gospodinelor care își pregătesc cămările pentru iarnă.
Oamenii de la munte cunosc foarte bine ciupercile și nu se tem să le consume… deși medicii avertizează asupra riscului pe care îl reprezintă consumul ciupercilor de pădure.
În comuna Reghiu, în această perioadă, femeile pregătesc zacusca cu ghebe. Florentina Trifan e recunoscută pe toată Valea Milcovului pentru rețeta ei moștenită de la bunici.
Anul acesta, când a pregatit zacusca, a fost ajutata de mama ei, Constantina, dar au venit și ucenice: fetele sale, care trebuie să ducă tradiția mai departe.
Fără să se teamă că ar putea culege ciuperci otrăvitoare, cu o experiență îndelungată, Florentina Trifan e bucuroasă că după ploaie au apărut ghebele. După ce le-a cules, se pregătește să prepare delicioasa zacuscă. Ceea ce va pregăti va fi pus în cămară. Zacusca va fi numai bună în zilele postului Crăciunului.
Pe lîngă ghebe, la zacuscă e nevoie și de alte legume proaspete, culese din grădină.
Odată pregătite ingredientele, gospodina și ajutoarele ei trec la treabă. Primul pas – taie toate legumele. Ca să iasă o zacuscă perfectă, trebuie să fie atentă la cantitățile folosite.
Rețeta e simplă: mai întâi se pune o strachină de ulei. Când uleiul e încins, se pune ceapa, apoi sarea. Urmează gogoșarii, morcovul, ghebele, iar la final roșiile, după care se adaugă condimentele, care fac diferența. Când e gata, zacusca se pune în borcane.
Zacusca de ghebe, o tradiție în zona de munte, nu este însă recomandată de medici. Nu pentru că nu ar fi naturală, ci pentru că există riscul ca după ploaie chiar și ciupercile comestibile să devină toxice. Sunt cazuri în care apar mutații și e suficient ca un singur spor de ciupercă otrăvitoare să atingă ghebele, bureții sau alte ciuperci comestibile pentru ca acestea să devină toxice. Intoxicația în cazul consumului de ciuperci otrăvitoare este foarte periculoasă, iar prezentarea la medic se impune de la primele simptome, care constau în colici abdominale, greţuri, vărsături, diaree, transpiraţii abundente și semne de deshidratare. În astfel de cazuri, tratamentul medical este vital, pentru că intoxicația cu ciuperci otrăvitoare poate fi, în cazurile netratate, fatală.
Colega noastră Claudia Toader a asistat la preparare.