Confidenţialitate

Wroclaw, capitală culturală europeană în 2016

În general, când vorbim despre Polonia, ne gândim la Varșovia sau Cracovia. Însă, un farmec aparte are orașul Wroclaw. Situat pe râul Oder, este cel mai mare oraș din vestul Poloniei. Are o istorie de peste 1.000 de ani, dar face parte din Polonia abia din 1945. Orașul a fost distrus de bombardamente în timpul celui de-al doilea război mondial, însă a reușit să renască şi să devină unul dintre principalele centre culturale ale ţării. Iar anul acesta, este capitală culturală europeană.

 

Acest titlu vine la pachet cu sute de evenimente culturale și artistice care vor anima străzile orașului de-a lungul anului. Startul s-a dat în weekend, cu un spectacol grandios. Duminică, în jur de 1.500 de dansatori, acrobați și muzicieni din toată Polonia s-au întâlnit în Wroclaw pentru petrecere. Curatorul Chris Baldwin – coordonatorul spectacolelor de la Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 – a pus la cale tot evenimentul.

 

La capitolul obiective turistice punctăm piața istorică centrală Rynek, anul acesta transformată într-o mare scenă. Are o istorie de peste 800 de ani. În general, aici își dau întîlnire locuitorii orașului. Este o zonă plină de terase și restaurante, iar vestea bună e că prețurile la mâncare și băutură sunt cam ca la noi.

 

Ca să vă întoarceți cu poze frumoase din vacanță, vizitați și catedrala orașului. Nu vă limitați la a-i fotografia exteriorul, ci îndrăzniți să urcați în unul din turnuri, de unde veți vedea tot orașul. Veți constata că Wroclaw e străbătut de numeroase canale, pe care puteți face și croaziere scurte. Acest lucru face ca orașul să fie supranumit Veneția Poloniei, deși în ceea ce privește arhitectura clădirilor, seamănă mai mult cu Amsterdam.

 

Poate cea mai interesantă dintre atracțiile orașului o reprezintă piticii de grădină, răspândiți peste tot. Turiștii îi găsesc la gară, așteptând trenul sau în fața monumentelor. Primul pitic a fost plantat în anul 2001, ca un simbol al mișcării anti-comuniste poloneze.

 

Între București și Wroclaw sunt 1.400 de kilometri. Cea mai bună variantă de a ajunge aici este cu avionul, cu o escală în Varșovia. Un bilet dus-întors costă 2-300 de euro de persoană.

 

Anul acesta, Wroclaw este și capitală mondială a cărții. Orașul polonez va lansa un concurs pentru compunerea unui “imn mondial al cărții”.

 

sursa foto:www.wikitravel.org