Confidenţialitate

Weekend special Europa FM: Dr. Oetker te invită să descoperi “POVEȘTI DULCI, DIN FARFURIE… LA RADIO!”

Într-un weekend special Europa FM, ți se dezvăluie “răsfățata” lume a iubitorilor de dulce de pe meleaguri românești, originea unor deserturi, precum și informații inedite despre comorile bine păstrate din cărțile de bucate… sau din rețetele gospodinelor.

Poveștile le auzi la radio, iar pe dulceromanie.ro poți descoperi mai multe despre tezaurul de prăjituri și tradiții culinare particulare fiecărei regiuni românești. Este un demers atent documentat care scoate la lumină și specificul diferitelor locuri, dar și lucrurile care ne leagă.

O inițiativă Dr. Oetker menită să ne dezvăluie moștenirea și tradițiile din România, pentru ca toți să ne putem bucura de ele chiar azi.

Descoperă dulceromanie.ro și nu rata “POVESTI DULCI, DIN FARFURIE… LA RADIO!” Cu Dr. Oetker, la Europa FM.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

1.Drive-in la Fialkowski: cofeturi cu servire la… trăsură

Timp de peste patru decenii, cofetăria Fialkowski a fost un reper în istoria mondenă a Bucureștilor.

Aici ”opreau trăsurile muscalilor cu cucoanele care ieșeau la plimbare pe Podul Mogoșoaiei și care erau servite  direct la trăsură cu cofeturi și «înghețături».

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

2. Povestea Sandei Marin

Nicio carte de bucate nu a înregistrat succesul cărții Ceciliei Maria Simionescu. Pentru că nu a fost sigură de succesul ei, a ales să semneze cu pseudonimul Sanda Marin.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

3. Brancoveanu și înghețata

Primele mențiuni culinare despre folosirea unei ghețării la curtea domnitorului muntean apar pe la 1700. Constantin Brâncoveanu a fost unul dintre domnitorii școliți în Occident, reformator, care avea bucătari și servitori francezi și italieni și care mânca după moda europeană.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

4.De ce era numit pandişpanul „pâine de Spania”

În volumul 200 de rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești de Mihail Kogălniceanu & Costache Negruzzi, găsim pentru prima dată expresia „le dai la cuptor ca la pâne de Spania”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

5. De la ce vine numele ”poale-n brâu”

Plăcintele poale-n brâu sunt portstindardul rețetelor dulci moldovenești. Poate niciun alt desert nu s-a impus pe plan național ca aceste dulciuri atât de iubite de Ion Creangă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

6. De când dă pasărea lapte?

Laptele de pasăre sau laptele zburat este unul dintre deserturile iconice ale copiilor din România.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

7. Ce deserturi a inventat Capşa

Adeseori, la mesele festive date în onoarea unor personalități de seamă, maestrul Capșa lansa o nouă specialitate a casei.

Poate cea mai cunoscută delicatesă inventată de Grigore Capșa este Joffre.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

8. Dulciurile de dinainte de cofetării

Conceptul de cofetărie s-a impus la noi, cu adevărat, abia după jumătatea secolului al XIX-lea,  când bomboanele și ”zaharicalele” erau denumite generic – cofeturi.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

9. Carmen Sylva, prăjitura reginei Elisabeta a României

Se spune că la aniversarea vârstei de 50 de ani, Carol I a cerut bucătarilor regali să pregătească un desert special pentru iubita sa regină, Elisabeta.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

10. Cozonacul de 50 de ouă al lui Păstorel

Scriitor, jurnalist, fin cunoscător de vinuri și mai ales gastronom, Păstorel Teodoreanu a fost o figură proeminentă în dezvoltarea gastronomiei de la noi.