Într-un weekend special Europa FM, ți se dezvăluie “răsfățata” lume a iubitorilor de dulce de pe meleaguri românești, originea unor deserturi, precum și informații inedite despre comorile bine păstrate din cărțile de bucate… sau din rețetele gospodinelor.
Poveștile le auzi la radio, iar pe dulceromanie.ro poți descoperi mai multe despre tezaurul de prăjituri și tradiții culinare particulare fiecărei regiuni românești. Este un demers atent documentat care scoate la lumină și specificul diferitelor locuri, dar și lucrurile care ne leagă.
O inițiativă Dr. Oetker menită să ne dezvăluie moștenirea și tradițiile din România, pentru ca toți să ne putem bucura de ele chiar azi.
Descoperă dulceromanie.ro și nu rata “POVESTI DULCI, DIN FARFURIE… LA RADIO!” Cu Dr. Oetker, la Europa FM.
1.Drive-in la Fialkowski: cofeturi cu servire la… trăsură
Timp de peste patru decenii, cofetăria Fialkowski a fost un reper în istoria mondenă a Bucureștilor.
Aici ”opreau trăsurile muscalilor cu cucoanele care ieșeau la plimbare pe Podul Mogoșoaiei și care erau servite direct la trăsură cu cofeturi și «înghețături».
2. Povestea Sandei Marin
Nicio carte de bucate nu a înregistrat succesul cărții Ceciliei Maria Simionescu. Pentru că nu a fost sigură de succesul ei, a ales să semneze cu pseudonimul Sanda Marin.
3. Brancoveanu și înghețata
Primele mențiuni culinare despre folosirea unei ghețării la curtea domnitorului muntean apar pe la 1700. Constantin Brâncoveanu a fost unul dintre domnitorii școliți în Occident, reformator, care avea bucătari și servitori francezi și italieni și care mânca după moda europeană.
4.De ce era numit pandişpanul „pâine de Spania”
În volumul 200 de rețete cercate de bucate, prăjituri și alte trebi gospodărești de Mihail Kogălniceanu & Costache Negruzzi, găsim pentru prima dată expresia „le dai la cuptor ca la pâne de Spania”.
5. De la ce vine numele ”poale-n brâu”
Plăcintele poale-n brâu sunt portstindardul rețetelor dulci moldovenești. Poate niciun alt desert nu s-a impus pe plan național ca aceste dulciuri atât de iubite de Ion Creangă.
6. De când dă pasărea lapte?
Laptele de pasăre sau laptele zburat este unul dintre deserturile iconice ale copiilor din România.
7. Ce deserturi a inventat Capşa
Adeseori, la mesele festive date în onoarea unor personalități de seamă, maestrul Capșa lansa o nouă specialitate a casei.
Poate cea mai cunoscută delicatesă inventată de Grigore Capșa este Joffre.
8. Dulciurile de dinainte de cofetării
Conceptul de cofetărie s-a impus la noi, cu adevărat, abia după jumătatea secolului al XIX-lea, când bomboanele și ”zaharicalele” erau denumite generic – cofeturi.
9. Carmen Sylva, prăjitura reginei Elisabeta a României
Se spune că la aniversarea vârstei de 50 de ani, Carol I a cerut bucătarilor regali să pregătească un desert special pentru iubita sa regină, Elisabeta.
10. Cozonacul de 50 de ouă al lui Păstorel
Scriitor, jurnalist, fin cunoscător de vinuri și mai ales gastronom, Păstorel Teodoreanu a fost o figură proeminentă în dezvoltarea gastronomiei de la noi.