“Radio Ga Ga” este o piesă scrisă de toboşarul Roger Taylor şi apare pe cel de-al unsprezecelea album Queen, “The Works”, din 1984.
Single-ul este un succes mondial, ajungând pe locul 1 în 19 ţări. A fost cântat în toate concertele trupei, începând din 1984 şi până la ultima prestaţie live a lui Freddie Mercury, din cadrul The Magic Tour, în 1986.
Inspiraţia lui Taylor a venit când l-a auzit pe fiul lui spunând ”radio ca ca”, după ce ascultase o piesă la un post de radio din Los Angeles. Roger Taylor a vrut să includă piesa pe albumul lui solo, dar după ce membrii Queen au ascultat cântecul, au ştiut că ar putea fi un hit.
Iniţial, Taylor i-a dat titlul “Radio Ca Ca”, dar restul colegilor de trupă s-au opus şi au cerut să o rescrie, devenind, astfel, “Radio Ga Ga”.
Piesa, care la început a pornit dintr-o critică adusă radiourilor care promovau piese de proastă calitate, avea să devină o aluzie la televiziunile care începuseră să crească în popularitate în faţa posturile de radio.
Era vizat, în special, MTV, postul de televiziune care reprezenta un mijloc important de promovare a melodiilor şi principalul competitor al radioului.
“Despre asta e vorba în cântec. Despre faptul că videoclipurile preiau partea auditivă, partea vizuală pare să fie mai importantă”, a spus Roger Taylor.
Cu toate acestea, în 1984, videoclipul “Radio Ga Ga” era difuzat frecvent pe MTV şi a fost nominalizat la MTV Video Music Award, în acelaşi an.
Clipul conţine imagini din filmul “Metropolis”, regizat în 1926 de Fritz Lang. Queen a trebuit să plătească guvernul german pentru a putea folosi secvenţele.
“Radio Ga Ga” cuprinde, de asemenea, imagini din alte videoclipuri promoţionale ale Queen, cum ar fi “Bohemian Rhapsody”, “We Are the Champions”, “Don’t Stop Me Now” şi “Flash”.
Este memorabilă prestaţia Queen din cadrul Live Aid în 1985, atunci când întreg stadionul Wembley din Londra cânta în cor acestă piesă alături de Freddie Mercury.
Lady Gaga a ales să poarte numele cântecului. Pe numele ei real Stefani Germanotta, Lady Gaga a început să folosească pseudonimul când a avut nevoie de un nume de scenă.