Avocatul Poporului Renate Weber le răspunde, la Europa FM, ministrului Sănătății și șefului DSU în problema verificărilor spitalelor în ceea ce privește respectarea drepturilor pacienților dar și ale angajaților.
Reamintim, Nelu Tătaru și Raed Arafat s-au arătat contrariați de faptul că Avocatul Poporului a cerut spitalelor să răspundă la câte 50 de întrebări în cadrul mecanismului de monitorizare a respectării Convenției împotriva torturii și a altor tratamente inumane sau degradante.
Avocatul Renate Weber reamintește că aceste verificări se fac de 6 ani:
“Efectiv, ori e o neînțelegere, ori autoritățile au uitat că au mai cunoscut astfel de situații. Noi am trimis adrese tuturor spitalelor cu un set mare de întrebări, unde le-am cerut informații în legătură cu situația și protecția personalului, cu situația pacienților. Vrem să vedem dacă s-au luat măsurile necesare astfel încât drepturile persoanelor și demnitatea lor au fost respectate.”
În adresa trimisă spitalelor, publicată de Digi 24, Avocatul Poporului menționează că unul dintre scopurile verificărilor este dacă demnitatea pacienților testați pozitiv cu noul tip de virus a fost respectată.
Rebate Weber spune că joi va trimite autorităților explicații suplimentare, dar adaugă că acestea nu ar trebui să pară surprinse:
“Ori este vorba de rea voință din partea celor care au interpretat într-un fel. Scuza necunoașterii nu este o scuză. Au fost astfel de vizite făcute și de Comitetul pentru Prevenirea Torturii de la nivelul ONU. De ce se reinventează roata acum?”
Raed Arafat a explicat că această monitorizare se putea face invocând drepturile pacienţilor, fără a fi invocată tortura.
”Dacă nu se revine pe treaba asta, o să determinaţi medicii să nu mai ia decizii şi se va ajunge să luaţi decizii asupra lor, pentru că aici este vorba de decizii pe pacient şi împreună cu pacientul şi explicând pacientului.”