Wali este un lunetist canadian care a sosit în Ucraina în cursul săptămânii trecute, alături de un grup de militari veterani din Canada și Marea Britanie, pentru a lupta alături de soldații din Ucraina.
Nimeni nu știe care este numele real al lui, dar se spune că atunci când îi este rostită porecla – Wali – cei mai mulți veterani știu despre cine este vorba, scrie The Independent.
„Cel mai cunoscut lunetist, Wali, a sosit în Ucraina pentru a lupta împotriva ocupanților. Într-o zi productivă, un lunetist poate ucide 7 persoane. Pe un teren precum cel ucrainean din prezent, productivitatea poate ajunge la 10 persoane pe zi. Wali poate să aibă până la 40 de ținte pe zi”, arată o postare pe contul de Twitter Nexta.
⚡️The most famous sniper “Wali” has arrived in #Ukraine to fight against occupiers
The average productivity of sniper is 7 men a day. On the front type like Ukrainian, productivity can reach up to 10. “Vali” can provide up to 40 deaths per day. pic.twitter.com/XDOibKxiQq
— NEXTA (@nexta_tv) March 10, 2022
Cine este Wali?
Wali este un informatician canadian care a luptat în Afganistan între 2009 și 2011, fiind membru al Regimentului Regal 22 al Infanteriei Canadei. Apoi s-a oferit voluntar pentru Irak – aici a luptat alături de forțele kurde împotriva insurgenților ISIS.
În perioada în care a luptat în Afganistan, Wali a ucis, din poziția de lunetist, zeci de combatanți inamici, câștigându-și astfel porecla de „Wali”. Se spune despre el că este unul dintre cei mai buni lunetiști din lume.
IT-istul în vârstă de 40 de ani a spus că va rata prima zi de naștere a fiului său, probabil fiind cea mai grea parte a deciziei de a pleca în Ucraina, a spus într-un interviu pentru CBC.
„În urmă cu o săptămână eram programator. Acum mi-am luat rachetele anti-tanc pentru a ucide oameni. Asta este realitatea mea din acest moment”, a spus Wali.
„Vreau să-i ajut, pur și simplu. Trebuie să ajut pentru că acolo este vorba despre niște oameni care sunt bombardați pentru că vor să fie europeni și nu ruși”, a adăugat lunetistul.
Sursa foto: Unsplash / Thomas Tucker
Citește și: Război în Ucraina, ziua 16: Criza umanitară din Mariupol se agravează. Ajutoarele nu pot ajunge în zonă