Confidenţialitate

Vremea se încălzeşte în următoarele două săptămâni

Vremea va intra într-un proces de încălzire pe durata următoarelor două săptămâni (13 – 26 mai), însă instabilitatea atmosferică rămâne ridicată pe tot parcursul intervalului de prognoză, cu precipitaţii ce îşi vor face apariţia mai ales după 14 – 15 mai în majoritatea zonelor, reiese din estimările Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), publicate luni.

În Banat, temperaturile maxime vor fi în scădere de la o medie de 23 de grade, în prima zi, până la 18 grade în data de 15 mai. Va urma o încălzire treptată a vremii, astfel încât între 19 şi 21 mai media maximelor termice va ajunge în jurul a 25 de grade. Din data de 22 mai, variaţia maximelor termice nu va mai fi semnificativă, iar media lor va fi de 24 grade. Media temperaturilor minime va avea uşoare variaţii în prima săptămână, când se va situa între 9 şi 11 grade, apoi va creşte până în 21 – 22 mai, când va atinge 13 grade, pentru ca, până la sfârşitul intervalului, să scadă uşor şi să ajungă la 12 grade în ultima zi. Vor fi averse aproape în fiecare zi, mai frecvente şi importante cantitativ între 14 şi 16 mai.

În Crişana, până pe data de 15 mai, valorile termice diurne vor fi în scădere de la o medie de 23 de grade la 19 grade. Ulterior, vremea va intra într-un proces de încălzire, iar în preajma datei de 20 mai media maximelor va fi în jurul a 25 de grade. Până la sfârşitul intervalului, temperaturile diurne vor marca o scădere uşoară spre valori medii de 22 – 23 de grade. Temperaturile minime vor avea uşoare variaţii în prima săptămână, cu tendinţă de creştere spre sfârşitul acesteia, iar media acestora se va situa în jurul a 9 grade. În a doua săptămână, media valorilor nocturne va fi de 12 – 13 grade. Instabilitatea atmosferică se va menţine pe tot parcursul intervalului şi vor fi averse pe aproape tot parcursul intervalului, mai importante cantitativ în intervalul 15 – 17 mai.

În Transilvania, valorile termice diurne vor avea uşoare variaţii până în data de 19 mai, iar media acestora va fi de 20 – 22 de grade. În intervalul 19 – 21 mai, temperaturile maxime vor marca o uşoară creştere, până la medii în jurul a 23 de grade. După data de 21 mai, variaţiile termice vor fi nesemnificative şi, în medie, valorile diurne se vor situa în jur de 22 de grade. Variaţiile temperaturilor minime vor fi nesemnificative pe tot parcursul intervalului, media acestora va fi de 8 – 10 grade, iar valorile mai ridicate se vor înregistra în jurul datei de 21 mai. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi pe aproape tot parcursul intervalului. Temporar va ploua, iar cantităţile de apă vor fi mai importante în intervalul 15 – 18 mai.

În Maramureş, până la sfârşitul primei săptămâni, valorile termice diurne nu vor avea variaţii semnificative, iar media acestora va fi de 20 – 21 grade. În intervalul 18 – 21 mai, temperaturile maxime vor fi în creştere până la medii de 23 – 24 de grade. Până la sfârşitul intervalului, tendinţa temperaturii va fi de scădere uşoară, iar media valorilor diurne va fi de 22 de grade. În prima săptămână, minimele termice vor avea variaţii uşoare, iar media regională a acestora va fi de 9 – 10 grade. La începutul celei de-a doua săptămâni, valorile nocturne vor creşte uşor până la medii de 11 – 12 grade, iar apoi se vor menţine în jurul a 11 grade. Vremea va fi, în general, instabilă pe aproape tot parcursul intervalului. Vor fi averse mai însemnate cantitativ în intervalul 15 – 17 mai.

În Moldova, pe tot parcursul intervalului, valorile termice diurne nu vor avea variaţii semnificative şi, astfel, media regională a acestora va fi de 22 – 24 de grade. Minimele termice vor avea o tendinţă de creştere uşoară în prima săptămână, apoi, până la sfârşitul intervalului, variaţiile vor fi nesemnificative, iar media regională va fi de 10 – 12 grade. Manifestări specifice instabilităţii atmosferice vor fi îndeosebi în prima săptămână, iar cantităţi de apă mai însemnate vor fi posibile în intervalul 16 – 19 mai.

În Dobrogea, până în data de 19 mai, temperaturile maxime vor fi în creştere uşoară, de la medii în jurul a 19 grade la 22 de grade. În a doua săptămână, variaţiile temperaturilor diurne vor fi nesemnificative, iar media regională se va situa în jurul a 22 de grade. Minimele termice vor creşte uşor până la începutul celei de-a doua săptămâni, de la valori în medie de 11 – 12 grade la 13 – 14 grade. Până la sfârşitul intervalului, variaţiile temperaturilor nocturne nu vor fi importante, menţinându-se o medie regională de 13 – 14 grade. Episoade de instabilitate atmosferică vor fi îndeosebi în prima săptămână, iar în jurul datei de 19 mai vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate.

În Muntenia, în prima săptămână, media temperaturilor maxime va fi de 21 – 23 de grade, urmând ca la finalul acesteia, în data de 19 mai, să înceapă un proces de încălzire uşoară şi se vor înregistra valori diurne, în medie, de 24 – 26 de grade. În cea de-a doua săptămână a intervalului, regimul termic va avea mici variaţii de la o zi la alta, iar media temperaturilor maxime va fi în continuare de 24 – 26 de grade. Temperaturile minime vor creşte treptat, de la medii de 10 grade, la debutul intervalului, la 12 – 13 grade la jumătatea acestuia, apoi media valorilor nocturne se va menţine în jurul a 11 grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în prima parte a intervalului, când vor fi averse, mai însemnate cantitativ în intervalul 15 – 17 mai. Probabilitatea de ploaie se va menţine şi pentru a doua săptămână de prognoză, însă la cote mai reduse.

În Oltenia, până în data de 17 mai, temperaturile maxime vor avea variaţii nesemnificative, iar media acestora se va situa în jurul a 20 de grade. În intervalul 17 – 19 mai, vremea se va încălzi şi se vor înregistra medii ale maximelor până la 25 de grade. În a doua săptămână a intervalului, regimul termic va avea uşoare variaţii de la o zi la alta, iar mediile valorilor diurne se vor situa în jurul a 24 de grade. Temperaturile minime nu vor avea variaţii semnificative în prima săptămână, urmând a se înregistra medii în jurul a 11 grade, iar din data de 20 mai vor creşte uşor până la 12 – 13 grade. În a doua săptămână a intervalului de prognoză, mediile minimelor vor avea variaţii uşoare, de la 10 grade la 13 grade. Vor fi averse aproape în fiecare zi, pe arii mai extinse şi mai însemnate cantitativ în intervalul 14 – 17 mai.

La munte, temperaturile maxime, în medie, în prima săptămână vor fi de 11 – 13 grade, iar în cea de-a doua de 13 – 15 grade. Media temperaturilor nocturne, în prima jumătate a intervalului, se va situa în jurul a 5 grade, iar a doua parte, în uşoară creştere, va fi de 6 – 7 grade. Averse vor fi în fiecare zi, pe arii mai extinse şi mai însemnate cantitativ în intervalul 14 – 18 mai.

Estimările sunt realizate folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading (Anglia).