Vremea rece se instalează încet, dar sigur. Odată cu aceasta apar și problemele de sănătate. Are frigul consecințe nefaste asupra persoanelor cu boli cardiovasculare?
Răspunsul este afirmativ! În primul rând, inima are nevoie de mai mult oxigen atunci când afară este frig. Și aceasta pentru că organismul trebuie să-și mențină temperatura constantă, iar inima muncește mai intens pentru îndeplinirea acestui obiectiv. Vântul este periculos deoarece îndepărtează aerul cald din jurul corpului, crescând riscul hipotermiei.
Vremea rece are efecte asupra vaselor de sânge, care suferă un proces de constricție, de îngustare. Astfel, crește tensiunea arterială care poate atinge valori mari, mai ales dacă persoana care se expune frigului este deja hipertensivă.
Circulația este îngreunată, sângele devenind mai gros, iar riscul formării cheagurilor crește. Acestea pot afecta oxigenarea corespunzătoare a inimii sau a creierului. Consecințele sunt infarctul miocardic sau atacul vascular cerebral.
Nu trebuie neglijate nici infecțiile respiratorii, fie simple răceli, fie bronșite și pneumonii, frecvente în sezonul rece. Plămânii sunt în strânsă legătură cu inima. Afectarea lor îngreunează respirația și provoacă un stres major pentru sistemul cardiovascular.
Vă plac sporturile de iarnă, dar în restul anului sunteți sedentari? Acest lucru poate reprezenta o problema serioasă. Efortul fizic intens asociat cu efectele frigului ne supun riscului apariției infarctului miocardic.