Este cod galben de ninsori în Moldova, Transilvania și în zonele de munte ale mai multor județe ale țării. Peste noapte, zeci de utilaje de deszăpezire au intervenit pe drumuri din mai multe județe din țară pentru a curăța carosabilul și a îndepărta copacii căzuți pe anumite sectoare de drum. Joi dimineață, meteorologii au emis noi coduri de viscol, ninsori și precipitații mixte până vineri seară în zona de munte din vestul, nord-vestul și centrul țării. De asemenea, un cod roșu de viscol foarte puternic va viza vineri zonele de munte, la altitudini de peste 1700 metri, din județele Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Argeș și Dâmbovița.
Cum arată vremea joi dimineață în mai multe zone ale țării
UPDATE Suceava. Numeroase mașini au fost avariate de copacii căzuți sub greutatea zăpezii
Ninge de aseară în tot județul, iar în această dimineață pompierii au îndepărtat arborii de pe mașinile parcate și de pe carosabil în orașul Suceava, dar și în alte localități din județ, ne-a declarat Alin Găleată, purtătorul de cuvânt ISU Suceava.
Alin Găleată, purtătorul de cuvânt ISU Suceava: „În total, am identificat opt mașini afectate, unele cu avarii mai consistente, altele doar cu câteva zgârieturi”
„Colegii mei de la Detașamentul Suceava și de la Garda de Intervenție Solca Suceava au intervenit în această dimineață pentru tăierea și îndepărtarea unor copaci care s-au rupt sub greutatea zăpezii. Intervențiile s-au derulat în orașul Solca, la un arbore căzut pe carosabil, dar și în municipiul Suceava, unde am avut șase misiuni pe mai multe străzi în localitate. În patru dintre situații au fost avariate și autoturisme parcate în zonă. În total, am identificat opt mașini afectate, unele cu avarii mai consistente, altele doar cu câteva zgârieturi. Nu am înregistrat victime din rândul populației”, a precizat purtătorul de cuvânt ISU Suceava, Alin Găleată.
Maramureș
Se circulă în condiții de iarnă și în județul Maramureș. Drumarii intervin pe mai multe drumuri cu material antiderapant. Pe DN 18, în Pasul Prislop, s-a depus un strat subţire de zăpadă, iar vizibilitatea a fost sub 50 de metri. În Munții Rodnei, stratul de zăpadă a ajuns la 25 de cm.
Purtătorul de cuvânt al prefecturii Maramureș, Dan Bucă: „A nins pe DN 18, în Pasul Prislop abundent și a fost și viscol în zonă. S-a acționat cu utilaje”
„A nins pe DN 18, în Pasul Prislop abundent și a fost și viscol în zonă. S-a acționat cu utilaje. În afara părții carosabile, la stația meteo are 25 de centimetri, în Pasul Prislop undeva între 10 și 12 centimetri este stratul în afara părții carosabile. Sus, chiar pe vârf, la kilometrul 180 în Pasul Prislop a avut doi centimetri pe partea carosabilă. Problema a fost că a fost ceață densă și vizibilitate reusă dub 50 de metri și colegii care interveneau acolo, inclusiv poliția și utilajele de deszăpezire, au încercat să nu blocheze traficul”, a precizat purtătorul de cuvânt al prefecturii Maramureș, Dan Bucă.
Hunedoara
A nins la munte și salvamontiștii spun că s-a așternut un strat de zăpadă în toate stațiunile din Valea Jiului. Au pornit și tunurile de zăpadă, așa că am putea avea primul week-end pe schiuri, dar sunt și atenționări de cod roșu.
Ovidiu Bodean, șef Salvamont Hunedoara spune că a nins la munte și în zonele mai joase și s-a depus un strat destul de consistent de zăpadă. S-au pornit și tunurile de zăpadă, încă de săptămâna trecută, când au fost temperaturi cu minus, așa încât, în condițiile date, de temperature, în week-end se va putea schia pentru prima data în acest sezon.
Salvamontiștii spun că, dacă urcăm la munte, avem nevoie de echipament corespunzător, iar dacă vreți să plecați din stațiune, pentru o drumeție pe zăpadă, salvamontiștii atrag atenție că stratul de zăpadă este proaspăt nu este foarte mare și vizibilitatea pe poteci e un pic diminuată, din cauza zăpezii.
ANM a emis o avertizare de cod roșu valabilă din 22 noiembrie de la 5 dimineața și până la orele prânzului. Se anunță vânt puternic la peste 1.700 de metri în zona de munte a județului Hunedoara.
Brașov
Toate tunurile și lănciile din partea superioară a masivului Postăvarul funcționează la capacitate maximă.
În ultimele ore a nins destul de mult în masivul Postăvarul și Poiana Brașov, astfel că stratul de zăpadă proaspătă ajunge la peste 30 de cm.
Având în vedere prognoza meteo pentru următoarele zile, cu temperaturi coborâte, sistemul de producere a zăpezii artificiale va funcționa și în perioada următoare.
UPDATE. Trafic oprit pe DN 1 după ce un tir s-a răsturnat la Bușteni
Ninge abundent la munte și au apărut probleme pe mai multe drumuri naționale. DN 1 a fost blocat pe mai multe segmente, de la copaci căzuți sau tiruri neechipate. În același timp însă, schiorii se pregătesc pentru un weekend memorabil în Poiana Brașov.
În centrul țării ninge abundent de 12 ore, iar meteorologii au înnoit codurile de avertizare pentru această zonă. În Brașov, Prahova, Covasna și Harghita, drumarii au acționat cu zeci de utilaje încă de pe timpul nopții pentru a preveni problemele din trafic. Totuși, de dimineață, mai mulți copaci căzuți au blocat diferite segmente de drum. Pe drumul național 1, tirurile neechipate au creat probleme. La Bușteni, un tir răsturnat a blocat circulația pe un sens. În timp ce ninsorile creează probleme în trafic, tot ele aduc bucurie iubitorilor sporturilor de iarnă.
Știre inițială
Peste 150 de utilaje ale Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov au acţionat, în cursul nopţii de miercuri spre joi, pe tronsoanele de drumuri naţionale din centrul ţării, din cele cinci judeţe aflate în aria de competenţă, împrăştiind aproximativ 1.000 de tone de material antiderapant şi clorură de calciu.
Totodată, în judeţul Sibiu, de pe DN 7C, şi în Braşov, de pe DN 1, drumarii au îndepărtat copaci care reprezentau pericol sau care blocau circulaţia.
Vrancea
Ninge abundent și în zona de munte a județului Vrancea, unde stratul de zăpadă măsoară deja 5 centimentri. Pe drumurile din zona montană intervin utilajele de deszăpezire și nu sunt probleme. Cu totul alta e situația la câmpie, unde doar plouă.
Ninge abundent la granița dintre județele Vrancea și Covasna. Sunt însă ore bune de când sunt precipitații sub formă de ninsoare și în zona de munte a județului, unde stratul de zăpadă atuinge și chiar depășește 5 centimetri. Încă de la ora 4 dimineața utilajele de la drumuri naționale au ieșit pe traseu și intervin pentru a îndepărta zăpada și pentru a împăștia materialele antiderapante. Se acționează pe 5 drumuri naționale din zona de munte. Zăpada nu a pus până acum probleme.
Galați
În judeţul Galaţi, aflat sub avertizare de Cod galben de ninsori şi intensificări ale vântului, s-a depus zăpadă pe DN 24D, DN 26 şi DN 25, anunţă, joi dimineaţa, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Buzău, care acţionează cu material antiderapant.
„La Galaţi se acţionează pe DN 24D, DN 26 şi DN 25. S-au folosit până acum aproximativ 13 tone de material antiderapant. Drumarii acţionează cu lame pentru îndepărtarea zăpezii de pe partea carosabilă şi cu material antiderapant. Circulaţi cu prudenţă şi informaţi-vă înainte de a pleca la drum”, a transmis Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Buzău.
Neamț
Circulaţia rutieră se desfăşoară în condiţii de iarnă în tot judeţul, nefiind înregistrate probleme majore în trafic, a informat, joi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ.
Pe DN 15B, în localitatea Petru Vodă, trei TIR-uri care nu aveau marfă au îngreunat circulaţia după ce au înaintat anevoios în pantă.
Pe DN 15C, în localitatea Crăcăoani, mai mulţi arbori au blocat carosabilul, fiind îndepărtaţi de utilajele de deszăpezire.
Potrivit ISU Neamţ, circa 350 consumatori de energie electrică din localităţile Târgu-Neamţ, Agapia, Leghin, Lunca şi Vânatori-Neamţ sunt afectaţi de condiţiile meteo.
Iași – Circulația pe mai multe sectoare se desfășoară în condiții de iarnă
Autoturism derapat pe DN 24, Schitu Duca, județul Iași
„Traficul nu a fost perturbat, însă, după cum se poate vedea și din imagini, riscul de accidente este crescut atunci când circuli pe ninsoare cu anvelope de vară sau uzate. Circulați cu atenție și cu echiparea corespunzătoare a autovehiculelor!”, a transmis DRDP Iași.
Pe timpul nopții, la nivelul DRDP Iași s-a intervenit cu 119 autoutilaje și s-au răspândit 677 tone de material antiderapant.
În acest moment se acționează cu aproximativ 150 de autoutilaje, în condiții de ninsori în majoritatea județelor Moldovei, la o temperatură a aerului cuprinsă între -3°C (Ghimeș) și +2°C (Bârlad).
Suceava
Peste 60 de utilaje de deszăpezire au intervenit pe drumurile naţionale din judeţul Suceava, în urma ninsorilor abundente din cursul nopţii de miercuri spre joi şi de joi dimineaţă, a informat Prefectura Suceava.
Potrivit sursei citate, „circulaţia pe principalele căi rutiere din judeţ se desfăşoară fără blocaje, în condiţii de iarnă”.
În zona de responsabilitate a Secţiei Drumuri Naţionale (SDN) Suceava, carosabilul este umed sau alternează cu sectoare cu zăpadă apoasă sub un centimetru. S-a acţionat pe toate sectoarele de drum din administrare în vederea menţinerii fluenţei circulaţiei cu 42 de utilaje, dintre care patru proprii şi 38 ale prestatorului de servicii, dotate cu lamă şi răspânditor, fiind consumate 300 de tone de material antiderapant.
În zona de responsabilitate a SDN Câmpulung Moldovenesc a nins pe toate sectoarele de drum din administrare. Circulaţia a fost asigurată în condiţii de iarnă pe un carosabil acoperit cu zăpadă frământată în strat de până la 2 centimetri. S-au înregistrat căderi de arbori pe carosabil din cauza greutăţii zăpezii pe DN 17B, DN 17A şi DN 17.
Sursa foto: Colaj Cristina Nica, CFR SA, DRDP Craiova