Ursoaicele aduc pe lume tot mai mulți pui, iar dacă înainte era o raritate ca o femelă de urs carpatin să aducă pe lume 3-4 pui, acum e deja o obișnuință. În Vrancea a fost descoperită zilele trecute o ursoaică cu cinci pui, a căror vârstă a fost estimată de specialiști la aproximativ un an. Această schimbare biologică poate fi explicația pentru numărul crescut de urși pe care îl are România.
Ursoaica a fost descoperită zilele trecute în comuna Câmpuri, când autoritățile s-au mobilizat în urma unui apel la 112, care anunța că un pui de urs e prins într-un laț, iar mama lui e foarte aproape de case. Într-un final s-a dovedit că puiul de urs era prins în vegetația deasă, iar gălăgia făcută de oameni și autorități pentru alungarea ursoaicei l-a speriat pe pui, care a ieșit singur din capcana vegetală. Femela și doi pui s-au refugiat în pădure, dar în urmă au mai rămas trei pui, după cum au constatat autoritățile rămase să monitorizeze zona.
Aceștia erau cățărați în copaci și abia după o vreme în care a fost liniște au coborât și au plecat spre bârlog. Medicul veterinar Alexandru Pungă, care este și directorul AJVPS Vrancea, a estimat vârsta puilor la maxim un an și spune că astfel de cazuri de ursoaice care să aibă un număr mare de pui sunt tot mai dese.
„A început în ultimii ani numărul de pui la urși la ursoaice, la femele să fie din ce în ce mai mult. Înainte, când vedeai o ursoaică cu doi pui era ceva. Acum au început să fie cu trei, cu patru și chiar cu cinci”, a declarat medicul veterinar Alexandru Pungă.
O explicație a modificărilor biologice nu există oficial. Faptul că ursoaicele aduc pe lume mai mulți pui decât în trecut poate explica în schimb creșterea populației de urs carpatin în țara noastră. Numai în pădurile din Vrancea se estimează că trăiesc peste 500 de exemplare, adică de aproape cinci ori mai multe decât ar trebui să fie.
Sursa foto: Alexandru Pungă
Citește și: Muncitor din Petrila, găsit strivit de utilajul cu care muncea. Inspectorii ITM fac cercetări | AUDIO