Confidenţialitate

Vrancea: Tot mai multe sate rămân fără medici de familie. Mulți refuză să vină la țară sau pleacă în străinătate | AUDIO

Viața la țară e tot mai grea în România. Populația din mediul rural e tot mai îmbătrânită, de la un an la altul, iar în multe cazuri, când apar problemele de sănătate, oamenii nu au la cine să apeleze.

Numărul comunelor fără medic de familie e în creștere în Vrancea, unde sătenii care se confruntă cu probleme de sănătate fie sună la salvare, fie pleacă la zeci de kilometri distanță, spre cel mai apropiat spital.

Primăriile oferă condiții, de la dispensare moderne, până la locuințe și avantaje materiale, dar tot mai mulți medici declină ofertele locale și pleacă la muncă în Europa.

De la un an la altul crește numărul comunelor în care nu există medic de familie. Dacă în urmă cu 2 ani erau 9 localități rurale fără medici, acum sunt 13.

Președintele Patronatului Medicilor de Familie din Vrancea, Grigore Hanță, spune că medicina de familie nu mai e atractivă ca specializare, iar mulți medici de familie preferă să plece în străinătate, unde câștigă mai bine. Inclusiv mediciniștii care fac această specializare iau decizia de a pleca afară:

„De la an la an, condițiile de funcționare s-au înrăutățit. Medicii tineri se îndreaptă spre alte specialități sau, dacă fac specialitatea de medicină de familie, după ce își dau examenul de specialitate, pleacă în  Europa.”

Printre localitățile fără medic e și comuna Obrejița. De aici au plecat în străinătate în ultimii ani 2 medici de familie. Primarul din Obrejița, Nicu Pardos

„În 2008 am avut medic de familie, făcea naveta de la Focșani, venea în fiecare zi. După 4-5 ani, a plecat în Anglia. Am adus pe altcineva, după o perioadă a plecat în Germania.”

Oricât a încercat primăria să găsească alt medic, nu a reușțit să convingă pe nimeni să vină. De altfel, soluțiile nu sunt la primari, care oferă toate facilitățile, ci mai sus, spune dr. Grigore Hanță, care atrage atenția că lipsa unor măsuri clare luate la vârful sănătății va face ca medicina de familie să dispară ca specialitate:

„Mulți dintre colegi sunt pensionari și activează în continuare, în baza unei derogări.”

Cele mai multe comune care nu au medici de familie se regăsesc în zona de munte a județului, la zeci de kilometri distanță de Focșani.

Pe lista satelor fără medici sunt însă și localități cu deschidere la DN2 sau care sunt chiar în vecinătatea reședinței de județ, unde accesul medicilor ar fi ușor, dar cu toate acestea specialiștii nu vin.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Claudia Toader