O țestoasă de apă dulce, găsită mai mult moartă decât vie pe o șosea din România, cu multiple fracturi de carapace și plastron, a fost salvată de specialiștii Centrului pentru Reabilitarea Faunei Sălbatice din Vrancea.
Rănile au fost suturate cu adezivi speciali, iar fracturile i-au fost imobilizate cu fixatori externi, existând speranțe că animalul își va reveni.
Procesul de vindecare, însă, în astfel de cazuri este îndelungat şi poate ajunge chiar şi la un an – transmite corespondenta Europa FM, Claudia Toader.
Broasca ţestoasă, care este din specia Emys orbicularis, adică ţestoasă de apă dulce, a fost găsită în stare gravă pe un drum care leagă Constanţa de Galaţi.
Ea fusese călcată de o mașină și avea multiple fracturi de carapace şi plastron.
Norocul ţestoasei că a fost văzută la timp de cineva care nu a confundat-o cu un bolovan și care a dus-o la centrul pentru Reabilitarea faunei Sălbatice de la Petrești.
Aici, veterinarul centrului i-a imobilizat fracturile cu ajutorul fixatorilor externi.
O intervenție foarte dificilă, mai ales că medicul a fost nevoit ca, înainte de aplicarea adezivului special, să-i reconstruiască practic carapacea, ca pe un puzzle.
Operația a reușit, însă țestoasa rămâne în centru pentru că are nevoie de tratament serios pentru a se reface.
Recuperarea poate dura de la cîteva luni pînă la un an, însă la final specialiștii speră că, odată pusă pe picioare, țestoasa se va putea bucura din nou de libertate în natură.