În Vrancea, patria podgoriilor, culesul e aproape de final. Un an mai bun pentru viticultură decât 2022, în ciuda secetei, dar nu și pentru viticultori. Când trag linie, constată că ies în pierdere din cauza prețurilor la struguri, aceleași de peste 10 ani.
Vrancea este județul cu cea mai mare suprafaţă cultivată cu viţă-de-vie, dar şi cu cei mai mulţi oameni ocupaţi în acest domeniu. Județul deține aproape 15% din suprafața viticolă a ţării, iar circa o treime dintre vrânceni lucrează via, chiar dacă pentru mulți nu e ocupația de bază.
Problema e că de la un an la altul tot mai mulți spun că se vor lăsa de viticultură, care nu e deloc rentabilă. Sunt mulți ani de când mari procesatori nu oferă mai mult de 80 de bani pe kilogramul de struguri de vin.
Cum este acest preț? Ne explică Gicu Ciubotaru care – după mulți ani în străinătate – a revenit acasă pentru a se ocupa de viticultură.
„Sunt dezamăgit acum. Am muncit pe afară, mi-am făcut bani, am venit să muncesc în România să fac viticultură. 80 de bani este ca să râdă de tine sau să te denigreze în ultimul hal”, a spus Gicu Ciubotaru.
Prețul îl face piața suprasaturată
Dar nici cei care refuză să vândă cu 80 de bani nu primesc mai mult, pentru că toamna înflorește o afacere de sezon: bișnița. Iar mulți viticultori, pentru că nu au unde să vândă pe piața liberă, dau strugurii tot la prețuri mici.
„Suntem la disperare. Deci am ajuns la limita suportabilității. Nu se mai poate. De ani de zile, strugurii aici rămân cu un leu că așa vor bișnițarii. Toate s-au scumpit. Tot. Tot, tot, tot”, spune o femeie.
Când fac calculul, viticultorii ajung la concluzia că ies în pierdere
„Toată săptămâna am reușit să dau de 100 de milioane și culesul pe mine m-a ajuns 120 de milioane. Eu sunt datoare acum, dar am datorii la substanțe, am datorii la munca omului, munca noastră nu o mai punem niciodată”, spune femeia.
Cei mai norocoși sunt viticultorii care vând pe piața liberă
Șanse de câștig au, în general, cei care merg cu struguri în alte zone din țară, cei care cultivă suprafețe mari și folosesc strugurii în vinificație ori cei care au struguri de masă. Un preț corect pentru strugurii de vin ar fi de 2 lei kilogramul, adică mai mult decât dublul sumei oferite de procesatori.
Sursa foto: Shutterstock
Citește și: Rata anuală a inflației a scăzut în luna septembrie la 8,8% | AUDIO