Cu ochii pe prognoza meteo și pe avertizările hidrologice, toată lumea lucrează la foc automat. Motopompe de mare capacitate scot apa care a ajuns pe cîmp în zona satului Vadu Roșca. E prima soluție cu care au venit autoritățile și care, până acum, pare să fi dat rezultate.
Directorul ANIF Vrancea, Eugen Popa:
”Este vorba de peste 17.000 de hectare și aici în spate este stația de pompare-evacuare d ela Vadu Roșca. A funcționat de peste 24 de ore cu câte trei agregate a câte 2.300 de metri cubi pe oră, plus o motopompă d3 1.500 de metri cubi pe oră.”
Dacă apa va veni mai mare există și variante de rezervă. Echipele de la Apele Române și cele de la ISU Vrancea sunt pregătite să monteze panouri mobile, pe o lungime de 2 km.
E o variantă de intervenție pentru apărarea localității Vadu Roșca, în cazul în care motopompele nu fac față. O altă variantă, dacă nici aceasta nu ar fi suficientă, e spargerea digului de protecție. Primarul comunei Vulturu, Nicușor Păcuraru, spune încă că la acest moment șansele ca satul Vadu Roșca să fie inundat sunt foarte mici.
”Nu există șanse să fie inundată Vadu Roșca. Nu, nici o șansă. La ora asta stăm fără grijă, chiar adacă nu funcționa stația, găseam soluții cu instituțiile, împreună”.
După ce casele lor au fost sub ape în 2005, sătenii din Vadu Roșca sunt acum pregătiți de evacuare, la nevoie. Digul unde acționează motopompele a devenit adevărat loc de pelerinaj în ultimele ore, unde oamenii vin să vadă situația la fața locului. Iar ceea ce văd îi face să fie optimiști.
Potrivit reprezentanților de la Apele Române, râul Putna a depășit cu 3 cm nivelul istoric atins în 2005, la stația hidrometrică Mircești.
Claudia Toader