Unde nu s-a irigat, nu se mai poate face nimic. Este constatarea făcută de autoritățile din Vrancea, unde cererile pentru constatarea pagubelor produse de secetă curg zilnic. Din datele centralizate până acum, sunt aproape 18.000 de hectare de culturi agricole compromise 100%.
Vrancea are aproape 250.000 de hectare de teren arabil, dar nici 10% din această suprafață nu este irigată. Iar acolo unde nu a plouat și nu s-a irigat, culturile sunt distruse.
Cele mai vizibile efecte ale secetei sunt la porumb și floarea soarelui, dar e greu de estimat care sunt pierderile.
Agricultorii au termen până în toamnă să ceară evaluarea pagubelor la culturile de primăvară.
La cele de toamnă, în schimb, începe deja să se contureze dezastrul din agricultură. Până acum s-au centralizat evaluările făcute pe circa 10% din suprafața arabilă.
Iar cifrele arată că aproape 18.000 de hectare cultivate cu grâu, porumb și floarea soarelui sunt compromise în proporție de 100%.
Directorul Direcției Agricole Vrancea, Ticu Costandache:
„În ceea ce privește culturile de toamnă au fost afectate undeva între 50 și 70%, la porumb și floare acolo unde nu este irigat, 100%.”
Pentru că nu mai există vreo șansă ca porumbul să fie recuperat, sunt fermieri care au început deja să îl recolteze, ca hrană pentru animale.
Potrivit estimărilor și constatărilor făcute insluciv de minsitrul Agriculturii, Vrancea este în prezent județul cel mai afectat de secetă.
Fermierii speră ca Guvernul să declare calamitate din cauza secetei, pentru a putea primi despăgubiri.
Sursa foto: Shutterstock