Alegătorii dintr-o comună din Vrancea sunt așteptați duminică la vot să introducă voturile în pubele de gunoi. Toate cele șase secții de votare din Movilița au fost dotate cu tomberoane verzi pe post de urne. Urne mobile sunt niște cutii de pantofi. E inadmisibil așa ceva, spune prefectul județului, care a dispus verificări.
Tomberoanele verzi care vor fi folosite ca urne la alegerile de duminică au fost folosite și la alegerile din 2020. Atunci, nimeni nu a sesizat situația. De data aceasta însă, membrii biroului electoral de circumscripție Movilița, când au văzut ce fel de urne sunt în secțiile de votare, au seiszat prefectura.
Prefectul Marius Iorga spune că inițial a crezut că e o glumă. Când a realizat că de fapt e realitatea, a sesizat Autoritatea Electorală Permanentă și a dispus verificări.
„Așa ceva este inadmisibil. De aceea, astăzi am luat legătura cu Autoritatea Electorală Permanentă din Vrancea. Aceștia s-au deplasat deja la Movilița. Nu s-au întors încă. Mai mult de atât, este vorba și despre urna mobilă sau urnele mobile care nici acestea nu există în cadrul Primăriei Movilița. De fiecare dată erau îndemnați cetățenii pentru urna mobilă să folosească o cutie de pantofi sau ce aveau la îndemână” a spus prefectul Marius Iorga.
Pe de altă parte, primarul comunei, Corneliu Cristian, spune că tomberoanele sunt de fapt niște cutii de plastic, perntru că nu au fost folosite niciodată ca pubele de gunoi. Ele au fost folosite la alegerile din 2020, după care au stat în depozit.
„Este o eroare pentru că aceea nu este o pubelă de gunoi. Acela este un recipient de plastic care este curat, este nou-nouț, prezintă depline elemente de siguranță. Ultima dată când am repartizat în comună au pus varză”, a spus primarul comunei Corneliu Cristian.
Nu ar fi singurele probleme din Movilița, după cum au constatat cei din biroul electoral de circumscripție. Ei au semnalat că în secțiile de votare au fost amenajate doar câte 2 cabine de vot, ceea ce e insuficient.
În funcție de concluziile la care se va ajunge după verificări, autoritățile locale ar putea fi obligate să remedieze problemele constatate pînă în ziua alegerilor.
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Citește și: Republica Moldova a lansat portofelul digital de acte. Ce servicii pune la dispoziție noua aplicație | AUDIO