Mulți dintre cei care primesc vouchere de vacanță le vând pe internet, la preț redus. De acest lucru profită alți oameni care merg în locul lor în concediu sau chiar reprezentanții unor pensiuni și agenții de turism care decontează valoarea tichetelor, ne-au mărturisit ascultătorii Europa FM. De altfel, la Tribunalul Mureș, s-a înregistrat recent un dosar în care doi oameni de afaceri sunt acuzați că au obținut ilegal 400.000 de euro după ce au cumpărat vouchere de vacanță la preț redus și apoi le-au decontat.
1450 de lei este valoarea unui voucher de vacanță, dar pentru petrecerea concediului ar fi nevoie de mai mult de atât, consideră Elena, care a povestit în emisiunea „Deșteptarea” de la Europa FM cui i-a vândut voucherul și ce a făcut cu banii obținuți.
Elena, ascultătoare Europa FM: „Eu nu mi-am permis să mă duc în vacanță – trei persoane – cu 1450 de lei. Iar diferența efectiv n-am avut de unde. Așa că am profitat și eu și când începea școala mă duceam și aveam bani de școală pentru copil. M-am dus la o colegă care se plimbă des și mult și i-am dat ei, bineînțeles sub valoarea…”.
Vlad Petreanu, Europa FM: „Cum a făcut după aceea? Că, sunt nominale, nu?”
Elena, ascultătoare Europa FM: „Da, dar la noi sunt carduri”.
La hotel, puțini verifică dacă persoana cazată este și posesoarea cardului cu care s-a făcut plata cazării.
Daniel a cumpărat voucherul de vacanță de la un apropiat, care e bugetar.
Daniel, ascultător Europa FM: „Nu folosește pentru că e mai comod. Nu pleacă nicăieri. Stă efectiv acasă. După părerea mea, este un fel de win-win-win. Eu câștig, îi achit respectivului jumate din valoarea…”
Vlad Petreanu, Europa FM: „Persoana respectivă lucrează la privat sau la stat?”
Daniel, ascultător Europa FM: „La stat”.
Un alt ascultător, Adi, ne-a scris că, anul trecut, a folosit voucherele de vacanță și o diferență de bani pentru a obține pe excursie la Budapesta și a făcut acest lucru prin intermediul unei agenții de turism, în vreme ce Marcela ne-a scris că soțul său lucrează în mediul privat, și pentru că îi expiră voucherul, iar zile de concediu nu mai are, l-a vândut unei pensiuni, care i-a oferit 80% din valoare.
G4Media a prezentat cazul a doi oameni de afaceri din Mureș care au obținut ilegal 400.000 de euro după ce au cumpărat vouchere de vacanță la 60% din valoarea lor, pe care le decontau apoi de la angajatori. Cazul se judecă la Tribunalul Mureș, unde peste 850 de instituții – școli, muzee, teatre, primării – s-au constituit părți civile. Chiar și angajați ai instanței unde se judecă dosarul și-ar fi vândut vouchere. Inculpații au ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorul de caz și riscă închisoare cu suspendare.
Sursa foto: Shutterstock