
Proiectele privind apărarea națională ar putea fi votate miercuri, 26 febraurie, în şedinţa de plen a Senatului, for decizional în acest caz. Proiectele legislative care stabilesc cadrul juridic necesar desfăşurării operaţiunilor de apărare pe teritoriul României – adoptate săptămâna trecută de Camera Deputaţilor – au fost aprobate ieri de Comisia pentru Apărare a Senatului.
Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, preşedinta Comisiei pentru apărare, a subliniat că şi-ar dori ca aceste proiecte de lege să fie susţinute de toate partidele parlamentare, pentru că – spune senatoarea – e vorba despre securitatea românilor.
Audio Player„Această dezbatere a fost despre capacitatea de apărare a României și trebuie să spunem foarte clar că colegii care au votat împotriva acestor proiecte de lege au vrut să dea un semnal că sunt de partea celor care ne vor slabi”, a spus președinta Comisiei pentru apărare, Nicoleta Pauliuc.
La ce se referă cele două proiecte legislative care vizează apărarea națională
Cele două proiecte de lege referitoare la apărarea națională au fost aprobate miercuri, 19 februarie, de Camera Deputaților. Unul stabilește cum trebuie acționat când o dronă sau o rachetă intră în spațiul aerian al României. Pe scurt: vor fi întâi focuri de avertisment, apoi focuri de nimicire. Al doilea proiect prevede desfășurarea pe timp de pace, a unor misiuni militare pe teritoriul României, pentru a combate eventuale pericole, fără a mai fi nevoie de declararea unei stări excepționale, cum ar fi starea de urgență.
Proiectele de lege au fost inițiate de Guvern după ce drone rusești au survolat zeci de kilometri pe teritoriul țării noastre.
Sursa foto: Shutterstock