Proiectul inițiat de USR privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost respins de plenul Senatului. Au fost 47 de voturi “împotrivă” și 33 de voturi “pentru”.
PSD și UDMR nu au fost de acord cu revenirea la două tururi de scrutin în cazul alegerilor locale.
Primarii, indiferent de partidul din care fac parte, nu susțin revenirea la alegeri în două tururi de scrutin, a explicat la Europa FM, senatoarea PSD, Ecaterina Andronescu.
”Avem o lege în vigoare și primarii solicită menținerea acelei legi. Și nu numai primarii PSD. Primarii care în general și-au îndeplinit misiunea pe care și-au asumat-o în calitate lor de gospodari ai localităților și orașelor susțin să fie alegerile pentru primari într-un singur tur. Iertați-mă, cine ia cele mai multe voturi în turul unu? Este preferatul alegătorilor, pentru că altfel nu cei mai mulți s-ar fi dus spre el, da? Dacă mergem pe ideea că alegerile sunt în două tururi nu pot să îmi imaginez decât o coaliție politică împotriva celui care a câștigat cele mai multe voturi. De ce am accepta lucrul ăsta?”, a spus la Europa FM, Ecaterina Andronescu.
Nici UDMR nu a fost de acord ca alegerile locale să aibă două tururi de scrutin. Liderul Kelemen Hunor spunea în urmă cu o zi că nu poate fi modificată legislația electorală cu un an înaintea alegerilor.
Viceliderul grupului USR din Senat, Florina Presadă a explicat de ce vrea USR revenirea la alegerea primarilor în două tururi: “Am da un plus de legitimitate și de reprezentativitate primarilor, până la urmă. În urma alegerii primarilor într-un singur tur, avem primari care sunt, de fapt, aleși cu un număr foarte mic de voturi: Gabriela Firea la București cu 13,84% voturi dintr-un număr total de alegători, Emil Boc are doar 23,6%, Decebal Făgădău, 16%. Existența unui al doilea tur ar permite o mai bună colagulare a preferințelor electorale existente în comunitatea respectivă, la un moment dat. Și nu în ultimul rând, existența unui al doilea tur, ar însemna normalitate. Să ne gândim că și președintele este ales în două tururi”.
Proiectul USR va primi votul final în Camera Deputaților.