Consiliul Uniunii Europene a votat joi pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european, potrivit surselor Europa FM. Au fost 17 voturi pentru, din 22.
Fostul procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a fost prima femeie și cel mai tânăr procuror general din istoria țării, actualmente candidat pentru postul de procuror-șef european al viitorului Parchet European, care se va ocupă cu investigarea fraudelor cu fonduri europene și TVA.
Prima reacție, în direct la Europa FM
În exclusivitate la Europa FM, în emisiunea România în Direct, Laura Codruța Kovesi a reacționat la votul pozitiv.
„N-am spus nimănui că îmi depun această candidatură. Sigur, familiei i-am spus că mă înscriu în această procedură.
Mama m-a susținut întotdeauna, și ea și tatăl meu și fratele meu și toată familia. M-au susținut tot timpul în alegerile pe care le-am făcut. Am parcurs primele etape din procedură. Toată procedura a fost confidențială.
Pe măsură ce parcurgeam câte o etapă, primeam câte un mail în care ni se dădea un feedback.
M-am prezentat în fața acelei comisii formată din 12 membri. Mulți procurori generali, judecători, a fost președintele GRECO în comisie, membri ai Comisiei de la Veneția, oameni cu o reputație internațională de netăgăduit.
Au fost foarte multe întrebări, dar au fost legate de regulament, de viziunea ta despre cum să aplici anumite, au fost și chestiuni legate de persoana ta, care sunt calitățile și defectele mele.
Am avut un pic emoții la început, e firesc să ai emoții”, a spus Laura Codruța Kovesi despre candidatura pentru şefia Parchetului European, în timpul interviului La Radio cu Andreea Esca, acordat în luna martie a acestui an.
Ce este Parchetul European
Parchetul European, care se așteaptă să fie operațional în 2020, va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.
Lista infracțiunilor va putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, activități teroriste.
Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.
Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant.