Confidenţialitate

Vot așteptat în Parlamentul European. Eurodeputații au cerut Comisiei Europene suplimentarea fondurilor pentru statele afectate de inundații | AUDIO

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen merge joi, 19 septembrie, la Wroclaw, în vestul Poloniei, unde va discuta cu liderii țărilor afectate de inundațiile provocate de ciclonul Boris. La întâlnire, participă pe lângă premierul țării gazdă, Donald Tusk și prim-miniștrii din Cehia și Slovacia, precum și cancelarul austriac.

Între timp, Parlamentul European va vota joi o rezoluție prin care eurodeputații cer Comisiei Europene să suplimenteze fondurile pentru țările afectate de inundații și să elaboreze planuri concrete pentru a evita pierderile omenești cauzate de fenomene meteo extreme.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Rezoluția a fost deja dezbătută de europarlamentari. Aleși din toate țările au atras atenția că traversăm o perioadă cu provocări climatice și că este nevoie de măsuri urgente pentru sprijinirea populației afectate de inundații și planuri concrete pentru a preveni astfel de fenomene.

Eurodeputații români Victor Negrescu și Siegfried Mureșan au lansat apeluri către Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene:

„Să activeze rezerva pentru solidaritate și ajutoare de urgență și mecanismul integrat pentru un răspuns politic la crize, în așa fel încât să îi ajutăm direct pe cei afectați”, a spus europarlamentarul Victor Negrescu.

Europarlamentarul Siegfried Mureșan: Tot sprijinul pe care îl vor oferi autoritățile va fi decontat în parte de Uniunea Europeană

„Rugăm autoritățile locale să intervină cât mai repede să ajute cât mai mulți oameni, fiindcă tot sprijinul pe care îl vor oferi va fi decontat în parte de Uniunea Europeană”, a spus europarlamentarul Siegfried Mureșan.

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță: „Niciun stat nu este suficient de bogat să facă față schimbărilor climatice singur”

Alți doi eurodeputați români, Dan Barna și Nicu Ștefănuță au atras atenția că e nevoie de punerea în practică a unor proiecte pentru a preveni dezastrele provocate de fenomene meteo extreme și că nu sunt suficiente fondurile alocate după producerea dezastrelor:

„Trebuie să alocăm fonduri pentru ca aceste regiuni să fie sprijinite și prin politica de coeziune, nu numai sau doar prin fondul de solidaritate după ce dezastrele lovesc”, a spus Dan Barna.

„Niciun stat nu este suficient de bogat să facă față schimbărilor climatice singur”, a declarat Nicu Ștefănuță.

Cele mai afectate țări de inundațiile provocate de ciclonul Boris au fost România, Polonia, Cehia, Slovacia și Austria.

Sursa foto: Shutterstock și Inquam Photos / George Călin

Citește și: Baraje și diguri provizorii instalate în Ungaria pentru a preveni inundațiile. Specialiștii au avertizat că nivelul Dunării va continua să crească în zilele următoare | AUDIO | VIDEO