Confidenţialitate

„Vom fi foarte critici față de eforturile Bulgariei și României”, transmite cancelarul austriac, după vizita lui Bode la Viena

Austria nu este împotriva aderării României la Schengen, dar este preocupată de problema migrației, transmite ministrul de Interne, Lucian Bode, aflat în vizită în Austria. Pe de altă parte, cancelarul austriac Karl Nehammer spune că va fi foarte critic în ce privește România și Bulgaria. Nu același lucru e valabil și în cazul Croației.

Ministrul de Interne, Lucian Bode se află în Austria pentru a-i convinge pe oficialii de la Viena că România merită să adere la spațiul Schengen. Deocamdată, mesajul pe care-l transmite de acolo nu este neapărat încurajator:

 „Omologul meu austriac m-a asigurat că ultimele declarații pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acțiune urgentă în privința gestionării provocărilor migraționiste care afectează Austria”.

Lucian Bode spune, însă, că în primele 8 luni ale acestui an, prin România, doar 2, 7 % din numărul total de migranți au reușit să ajungă în Uniunea Europeană, restul de peste 90 % fiind reținuți la frontieră.

La rândul său, însă, cancelarul austriac a declarat miercuri, în timpul unei vizite oficiale în Croaţia, că va susține Croația, dar că s-ar putea opune prin veto la aderarea României şi Bulgariei, întrucât acestea nu fac suficiente eforturi pentru a opri migranţii ilegali, transmit agențiile internaționale de presă.

„Vom fi foarte critici față de eforturile Bulgariei și României”, a declarat Karl Nehammer, cancelarul austriac. Totodată, el a prezentat alte cifre privind migranții ilegali. Și anume: dintre cei aproximativ 100.000 de migranţi ilegali care au intrat anul acesta în Austria, circa 75.000 nu au fost înregistraţi în niciuna dintre ţările UE prin care au trecut înainte de a ajunge pe teritoriul austriac.

Investigaţiile efectuate de autorităţile austriece au relevat că majoritatea acestor migranţi au trecut prin Bulgaria şi România, ţări aflate la frontiera externă a UE.

Foto: Shutterstock

Citește și: Eugen Tomac, europarlamentar PMP: Dacă UE vrea să ajute Republica Moldova și Ucraina, România trebuie să intre în Schengen cât mai rapid | VIDEO