Vom avea o vară mult mai călduroasă decât în mod obișnuit și cu tornade.
Valurile de căldură vor fi întrerupte de furtuni puternice – a spus în emisiunea Deșteptarea de la Europa FM, Roxana Bojariu, directoarea departamentului de Climatologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie:
“Avem probabilitate ridicată ca vara să fie mai călduroasă decât intervalul de referință 1993 – 2016. Înseamnă fie să avem câteva valuri de căldură foarte intense, întrerupte de instabilități puternice și ele, adică furtuni cu precipitații, grindină, chiar tornade.
Sau să avem perioade lungi în care temperatura depășește media. Avem probabilitate destul de mare să trecem prin fenomene extreme – valuri de căldură întrerupte de furtuni puternice.”
În România, în lunile mai și iunie, s-au înregistrat cantități de precipitații ieșite din comun. De vină sunt schimbările climatice, spune Roxana Bojariu de la ANM.
“Ce s-a întâmplat acum e într-adevăr ieșit din scara obișnuitului, prin intensitatea acestor fenomene, dar care sunt normale pentru aceste luni. Precipitațiile abundente din ultimii ani pot fi puse în legătură cu schimbarea climei la nivel global. Sporește riscul pentru inundații rapide, greu de prognozat.”
Pandemia de coronavirus a redus din emisiile poluante, dar efectele nu sunt de durată, mai spune Roxana Bojariu.
Scăderea emisiilor se va face simțită și anul acesta, dar nu înseamnă și scăderea concentrațiilor cu efect de seră în atmosferă, pentru că ele s-au adunat deja, iar timpul de viață al dioxidului de carbon în atmosferă este de zeci și sute de ani, în timp ce al metanului este de zeci de ani. Ne vin din urmă emisiile. Climatic, nu vom simți un efect deosebit.”