Invitați la emisiunea Drum cu Prioritate, Vlad Voiculescu și Vladimir Drăghici au vorbit cu drag despre proiectul MagiCamp, care reușește să aducă alinare și foarte multe zâmbete de fețele copiilor cu care viața nu a fost generoasă. Câștigătorul concursului Exatlon anunțase că donează premiul în valoare de 100 000 de euro. Vladimir Drăghia despre cum a luat această decizie:
“Înainte de a pleca în această călătorie m-am gândit că bine ar fi să donez jumătate din bani. O dată cu trecerea săptămânilor, o dată cu acumularea experienței în acest concurs, mi-am dat seama că dacă donez jumătate, corect ar fi, de fapt, să donez toți banii, pentru că am început să simt că de fapt nu dau jumătate, ci iau jumătate. Principiile rămâneau aceleași. De ce dau jumătate? De ce dau bani de fapt? Pentru că încerc să ajut niște oameni care nu au fost atât de norocoși ca mulți dintre noi.”
Filip Standavid: “Dar aveai vreo garanție că urma să câștigi?”
“Tocmai că nu aveam garanție îmi era mai ușor să jonglez, să mă gândesc la asta, că aș da jumătate, că nu aș avea nicio problemă. După care am zis: Ei, știi ceva? I-aș da pe toți! Așa mi s-a părut corect! Dacă tot faci asta, s-o faci până la capăt.”
Vlad Voiculescu a detaliat despre proiectul MagiCamp și despre întâlnirea copiilor cu cel care a făcut parte din lotul olimpic al României la înot, Vladimir Drăghia:
“MagiCamp este un vis mai vechi, un vis pe care am reușit să îl punem în operă cu Melania Medeleanu în 2014 prima dată, când au venit 32 de copii. Aceștia fuseseră diagnosticați cu cancer în anii din urmă și erau în diverse faze. Fie încă în tratament, fie trecuseră și făceau tratament de întreținere sau pur și simplu depășiseră boala cu totul. Ce se întâmplă cu acești copii este că boala le fură copilăria. Aproape 90% din copii care vin în Magic nu au fost niciodată decât acasă și în spital. Ideea MagiCamp e foarte simplă: ai o săptămână care trebuie să fie de vis. În săptămâna asta, avem acolo toate activitățile pe care ni le aducem aminte din taberele din copilărie, de la călărie, la tras cu arcul, la dansat, la cântat, întâlnit cu oameni cunoscuție de la televizor, încercat să învețe să înoate cu Vladimir Drăghia… Ca să fiu cinstit, în ziua în care a fost Vladimir acolo, eu știu de două întâmplări. Niște fetițe care erau în piscină se prefăceau că se îneacă ceva mai des decât de obicei după principiul: Vladimir, Vladimir, uite și eu mă înec! Seara la culcare, cînd li se citește o poveste, în general punem o întrebare. De exemplu: Dacă ai avea o super putere, ce ai face cu ea? Răspunsurile sunt fascinante de cele mai multe ori. În seara aceea, nu am putut să avem discuția asta, pentru că discuțiile erau mai degrabă: Ai văzut ce mușchi avea Vladimir? Ei, asta este MagiCamp. O săptămână de vis și se întâmplă pentru că au fost întotdeauna câțiva oameni, care au devenit cu timpul mai mulți, care au crezut că are sens. Are sens să faci ceva pentru acești copii, chiar dacă e o simplă săptămână, o simplă tabară. De fapt, e aceea săptămână care funcționează ca o ancoră. Săptămâna aceea la care se gândesc tot timpul anului și nu de puține ori copii spun că aceasta a fost cea mai fericită perioadă din viața lor și un motiv pentru a lupta cu boala și cu toate greutățile pe timpul anului ca să se întoarcă în tabară.”
Teodor Tiță:”Cum pică vestea asta, că primiți 100000 de euro?”
“E cea mai mare donație pe care am primit-o vreodată, e neașteptată! Noi nu avem alte surse pe finanțare în afară de donații private. Sunt donații de la companii, grant-uri pentru care scriem proiecte și donații individuale, așa cum a fost campania Magic Home de anul trecut: donații printr-un SMS la un număr de telefon. Visul nostru este ca MagiCamp și celelalte proiecte Magic Home, Magic Box și toate celelalte să continue mult după ce noi nu mai suntem pe lumea asta. Cred că întotdeauna o să fie nevoie. E nevoie în orice țară, oricât de bogată ar fi. Tot timpul construim câte ceva nou. Anul trecut am construit o piscină.”
Vladimir Drăghici spune că deși premiul ar fi însemnat mult pentru familia lui, atât el, cât și soția au considerat că e cel mai bun exemplu pe care îl pot da fetiței lor:
“După ce s-a terminat concursul, mă gândeam să schimb mașina, pentru că am o fetiță de aproape un an și mă gândeam să am o mașina mai sigură. Mă tot uitam la mașini. Recunosc că a fost singura dată dată când mi-a trecut gândul asta prin minte… Îmi plăcea una cu 2000 de euro mai scumpă decât aia pe care mi-o permiteam. Nu mi-ar fi stricat. Îmi pare rău, mi-e rușine să recunosc. Mi-am dat seama pe la jumătatea concursului că jocurilea alea de la Exatlon nu țin neapărat de noi, de valoarea noastră. Nu putem să ne asumăm dacă vom câștiga, dacă voi câștiga. Mi-am dat seama pe la jumătate concursului, că dacă e să câștig e clar că nu e datorită mie și că așa a fost să fie. E o forță mai mare decât mine. Atunci nu am cum să iau eu banii ăia.”
Sursa foto: Instagram